the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Fraher Architects
  6. 2015
  7. The Lantern / Fraher Architects

The Lantern / Fraher Architects

  • 05:00 - 23 May, 2015
The Lantern / Fraher Architects
The Lantern / Fraher Architects, © Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

© Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse + 17

  • Contractor

    Shipshape Construction
  • Structural Engineer

    Constant Design Ltd
  • Joinery

    Fraher and Co
  • More Specs Less Specs
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

‘The Lantern’ project involved the complete basement, ground and first floor extension and refurbishment of a Locally Listed Residential Building in South West London. The Client asked us to transform the existing building into a series of spaces that had a strong reference to Eastern Design influences whilst manipulating daylight and threshold conditions.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

All the existing floors and walls were removed with the building being stripped back to the existing external walls. The building was essentially rebuilt from the inside out, as well as being extended down and outwards.

First Floor Plan
First Floor Plan

A feature American Black Walnut staircase wraps itself up through the building, connecting the habitable spaces through its tree like presence. Half landings, internal openings and unusual apertures encourage the notion of creating internal courtyards of living spaces that are all strongly connected to one another. At the top of the house sits a roof top study for the client, over-looking the four storey central staircase. At the bottom of the staircase the tree like form wraps itself onto the ceiling of the basement rooms
as the roots of the staircase in plywood ribbons, thus connecting this vertical building thematically as well as spatially.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The planning process was complex for this building due to the sensitive nature of the site (building of townscape merit), leading to months of negotiations with the
local planning department eventually agreeing with a limit in place to the height of the extension. The brick cladding pays respect to the existing building, whilst be separated away from the historic fabric of the building by a glass slice.

Section
Section

The robust sustainability strategy for the building integrates an MVHR system, internal thermal insulation lining, replacement double glazed fenestration, air tight application and increased glazing to benefit from passive solar gain. As such the existing building's carbon footprint has been dramatically lowered.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

All the joinery for the project was designed to compliment the design approach for the building. Materials used were natural where possible, with
the presence of timber central to the design of the bespoke cabinetry. Elements float, nestle into recesses and reference back to the staircase. As you climb the building, the joinery and finishes become lighter to reflect the transition towards the sky. This is capped off with the study at the top of the building, where the joinery is darker to reflect the 'tree house nature,' of the room. All the joinery was designed, fabricated and installed by Fraher Architect’s sister company (Fraher and Co).

View the complete gallery

About this office
Fraher Architects
Office
Cite: "The Lantern / Fraher Architects" 23 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/632573/the-lantern-fraher-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Jack Hobhouse

灯笼住宅 / Fraher Architects