the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. BLOCO Arquitetos
  6. 2014
  7. Malva House / Bloco Arquitetos

Malva House / Bloco Arquitetos

  • 12:00 - 4 May, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Malva House / Bloco Arquitetos
Malva House / Bloco Arquitetos, © Joana França
© Joana França

© Joana França © Joana França © Joana França © Joana França + 26

  • Architects

  • Location

    Brasília, Brazil
  • Project Architects

    Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
  • Co-Autora

    Tatiana Lopes
  • Project Area

    366.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

    • Collaborators

      Guilherme Mahana, Bruno Pessoa, Luciana Ribeiro, Victor Machado
    • Structures

      André Torres
    • Building Services

      Nelso Kunrath
    • Landscape

      Rosalba Paisagismo
    • Construction

      Daniella Malva e Gilmar Guimarães
    • More Specs Less Specs
    © Joana França
    © Joana França

    Text description provided by the architects. The site is located within a gated community in Brasilia, outside the urban context of the city and flanked by other houses. We use the highest occupancy rate allowed so as to enable the deployment of the house on a single level, as per the desire of the clients. We explore the views for the interior spaces of the site and create a central courtyard around which revolve the programmatic spaces. The living areas are open directly onto the courtyard, while the bedrooms turn their backs on it and open to the side of the lot. The social rooms of the house are organized in a continuous space, organized by an open central garden.

    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan

    Isométrica caixa d'água Facades Section Facades + 26

    We seek to highlight differences between the main building materials of the house so as not to create a monolithic volume. We seek to obtain expression of the architecture through a composition of different parts.

    © Joana França
    © Joana França

    The solid brick wall has only a sealing function and has no structure or embedded systems. In the private hall part of the bricks were replaced with massive glass bricks, made especially for the project. These bricks bring natural light and allow small views of the courtyard. The sealing of the tower that houses water tanks and AC condensers consists of the same solid bricks, but their layout is like a "twist" that leaves empty spaces between the pieces and promotes natural ventilation and lighting.

    Isométricas
    Isométricas

    The painted brick walls assume the functions of embedding facilities and part of the concrete structure, and define the secondary spaces of the house such as side walls and garage. The concrete beams are exposed around the entire exterior of the house, crowning the composition. The concrete pillars are sometimes exposed along the walls of solid brick, sometimes embedded in the masonry walls.

    © Joana França
    © Joana França

    The natural wood cladding (tonka bean) in social areas is a surface structured internally by wood and steel beams. The cladding contains air conditioners, facilities and lighting in the dining table and circulation areas. In the sofas and armchair area the cladding is higher, directly on the ceiling and leaving exposed parts of the beams of its internal structure. These beams form a pergola where the indirect lighting system is fixed.

    © Joana França
    © Joana França

    Glass bricks were designed by the office and made by gluing several clear glass slides.

    © Joana França
    © Joana França

    View the complete gallery

    Cite: "Malva House / Bloco Arquitetos" [Casa Malva / BLOCO Arquitetos] 04 May 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/626497/malva-house-bloco-arquitetos/> ISSN 0719-8884
    © Joana França

    玛娃之家 / Bloco Arquitetos