the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dental Clinic
  4. Australia
  5. Pedra Silva Architects
  6. 2014
  7. Care Implant Dentistry / Pedra Silva Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Care Implant Dentistry / Pedra Silva Architects

  • 21:00 - 14 April, 2015
Care Implant Dentistry / Pedra Silva Architects
Care Implant Dentistry / Pedra Silva Architects, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 23

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. On one of Sydney’s high-end retail streets we were invited to design a high-level state of the art dental clinic. The actual space and the brief provided by the client posed a few challenges that got us thinking. An aesthetic is something that may be mistaken as an additional almost cosmetic layer to a design, but in our projects, the aesthetic is a clear response to problem solving.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In this particular case the client requested two receptions with two entrances that could function separately but without compromising the sense of spaciousness and its relationship with people passing by. In the same space we also had a stubborn structural column that seemed to impose itself in all the attempts of trying to integrate it into the design. The solution? Answering the brief and magically making the column disappear!

Floor Plan
Floor Plan

To achieve this we created a sculptural wooden element that serves as a filter between the two reception areas. This element serves a dual function: allowing for partial vision between spaces by separating them and at the same time making the concrete column vanish! Built from suspended wooden planks that start with narrow elements that then widen to engulf the existing column, this element was a response to a premise and became the predominant feature working as a space generator, influencing the ceiling and other elements.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The public accesses the clinic from Archer Street, leading towards the appropriate reception desk and waiting area. The waiting areas are composed of two lounges, one for general dentistry and the other for dental implant practice.

Section
Section

The remaining space of the clinic is arranged around a central corridor that starts in the reception area that connects all the intricate parts of the dental clinic, from examination areas, surgeries, client areas and technical spaces. In the middle of this corridor you find a transparent central core made of glass allowing for natural light to penetrate the interior of the space.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

At the far end of the clinic you find the main surgery where advanced oral procedures are performed. As a national reference in the dental arena, the client Dr Christopher Ho requested that this space be designed in a way that would allow for these complex procedures be seen by piers sharing the experience and knowledge. This was achieved by placing an observation room on a higher level with a large window towards the surgery and connected with a camera allowing for fellow surgeons to view procedures from close-up on a large screen.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In summary this is a space where complex procedures are performed and we tried to create a corresponding space that communicates this level of sophistication leaving a positive and memorable impression on the patients who used it.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Pedra Silva Architects
Office
Cite: "Care Implant Dentistry / Pedra Silva Architects" 14 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/619393/care-implant-dentistry-pedra-silva-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments