the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Maria Cristina Motta
  6. 2015
  7. Mororó House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Maria Cristina Motta

Mororó House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Maria Cristina Motta

  • 15:00 - 11 March, 2015
Mororó House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Maria Cristina Motta
Mororó House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Maria Cristina Motta, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 42

  • Architects

  • Location

    Campos do Jordão, Brazil
  • Architect in Charge

    Marcio Kogan
  • Co-Autora

    Maria Cristina Motta
  • Desing Team

    Carlos Costa, Carolina Castroviejo, Elisa Friedmann, Laura Guedes, Mariana Simas, Mauro Augusto, Oswaldo Pessano, Pedro Ribeiro, Rafael Costa
  • Interior Design

    Diana Radomysler
  • Area

    730.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Structure Engineer

    Leão Engenharia
  • Constructor

    Alle Engenharia
  • Landscape Designer

    Consuelo Grossi Pereira
  • Thermal Comfort Consultant

    Leonardo Monteiro
  • Acustic Consultant

    Harmonia Acústica
  • Construction Foreman

    Antonio Ribeiro dos Reis
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The Mororó House is in a mountainous region, 180 km from the city of São Paulo, known for its low temperatures. The architecture sought to create generous internal spaces for the cold days, such as, for example, a cozy living room and an enclosed bathhouse with a pool, where the views can be appreciated while being protected by a skin of glass.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Externally, the same continuous volume creates a duality between an opaque block – where the living room, bedrooms and service areas are – and the transparent stretch of the heated pool and sauna. The volumetry of the house was given by a sixty-five meters extrusion of an icon-house, with pitched roof. Furthermore, an external wooden deck connects the spaces and creates a solarium to be used during the summer months.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In the opaque part of the volume, which is 50m long, the openings were minimized and used as sliding doors to intensify the integration between inside and out. This relation between empty and full in the façade allows for an excellent thermal performance, with a high degree of electric energy conservation. The transparent stretch is fourteen meters long and the internal ventilation was spatially designed to avoid condensation on the glass by the heated pool, which would harm the relation with the view.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The house was not situated on the top of a rugged site, as initially desired by the clients, but in its lowest part – in the midst of a beautiful forest of pine trees. This solution allowed the building to be surrounded by nature, creating an intimate relation with the site.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The initial premise of the project was to have a quick and cheap construction. Therefore, the architecture found industrialized solutions such as metal structures and steelframe walls. The site, despite high rainfall, remained always clean. Unlike the Brazilian constructive culture, few elements were made entirely on site, but instead mounted or assembled there. The time to build this house was less than the usual, even with the site’s difficult access. 

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The use of the internal materials, such as wood, made the house a cozy one, like the traditional chalets in the mountains. Following the desires of the future residents, the kitchen could be integrated to the spaces via wooden sliding doors – that could be entirely opened. Thus, it was not only possible to design ample and continuous spaces on the inside, but also to have central spaces for the quotidian life which organized the house plan.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Cite: "Mororó House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Maria Cristina Motta" 11 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/608251/mororo-house-studio-mk27/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments