the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. United Kingdom
  5. Marks Barfield Architects
  6. 2014
  7. Greenwich Gateway Pavilions / Marks Barfield Architects

Greenwich Gateway Pavilions / Marks Barfield Architects

  • 06:00 - 6 March, 2015
Greenwich Gateway Pavilions / Marks Barfield Architects
Greenwich Gateway Pavilions / Marks Barfield Architects, © Tim Soar
© Tim Soar

© Tim Soar © Tim Soar © Tim Soar © Tim Soar + 20

  • Structural Engineers

    Price and Myers
  • M&E Consultant

    Etec Associates
  • Quantity Surveyor

    DBK Partnership LLP
  • Main Contractor

    Wates
  • Interior and Fit-out

    MBA with Tom Dixon
  • More Specs Less Specs
© Tim Soar
© Tim Soar

Text description provided by the architects. Marks Barfield Architect’s Gateway Pavilions are the first completed project in Knight Dragon’s ambitious and evolving vision for the Greenwich Peninsula.  They mark a statement of intent, signalling the quality and character of the place they intend the Peninsula to become.  

© Tim Soar
© Tim Soar

The combined buildings define the southern edge of Peninsula Square and act as a gateway leading south to the cable car and Central Park.  A pair of curved glass pavilions, linked by a clear-span canopy, are inspired by geomagnetic lodestones which were used as early compasses enabling the great world voyages of discovery.- the maritime heritage for which Greenwich is famous. The canopy soffit traces a ‘magnetic field’ pattern linking and creating a virtual forcefield between the poles of attraction.                                         

Diagram
Diagram

The pavilions contain a contemporary art gallery, offices, a cafe, restaurant, sky bar, charcuterie and marketing facilities.  The 82m long patinated brass edge canopy - longer than the wing span of an Airbus A380 - is gently curved forming the last ‘ripple’ emanating from the geometry of the Dome and provides shelter for special artistic and community events as well as pop up markets. As visitors emerge from North Greenwich tube station and look to the right they will see the pavilions and also through them to the cable car along a line of latitude.

© Tim Soar
© Tim Soar

The project was won as the result of an invited competition in Spring 2013.  The choice of materials is influenced by the peninsula’s robust and varied industrial heritage. Submarine cables, ships, iron, steel, linoleum, cement, bronze, copper and brass were all made on the Peninsula. Brass, copper and other metal combinations, in particular, have been incorporated where possible as well as steel and concrete.

© Tim Soar
© Tim Soar

The high performance, curved glass has been specified to create a rich interplay of transparency and reflective sparkle – depending on light conditions, location on the building  and time of day. The glass specification responds to the environmental and functional requirements of its orientation and location. For example the interstitial solar control coating is predominantly in the southern facing glass with clearer glass to the north.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Tim Soar
© Tim Soar
Second Floor Plan
Second Floor Plan

The ground floor entrance areas of the cladding are specified to be very transparent to invite and welcome people in. The angle of the two principal facades both open onto and address Peninsula Square while also creating a dialogue between the building entrances under the canopy.  Elsewhere the glass becomes highly reflective mirroring the surrounding landscape, sky and buildings and creating internal privacy.

© Tim Soar
© Tim Soar

Roof top levels of the pavilions have been conceived to take visitors up high enough to have 360 degree views over North Greenwich Station towards Canary Wharf, the City of London, the Thames Estuary and beyond.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Marks Barfield Architects
Office
Cite: "Greenwich Gateway Pavilions / Marks Barfield Architects" 06 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/605053/greenwich-gateway-pavilions-marks-barfield-architects/> ISSN 0719-8884