the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. France
  5. MVRDV
  6. City of Paris Approves MVRDV's Restructuring of Montparnasse Superblock

City of Paris Approves MVRDV's Restructuring of Montparnasse Superblock

City of Paris Approves MVRDV's Restructuring of Montparnasse Superblock
City of Paris Approves MVRDV's Restructuring of Montparnasse Superblock, © l'autre image
© l'autre image

The City of Paris has approved MVRDV’s plans to overhaul a 1970s urban block in Montparnasse. The ambitious plan aims to “reintroduce the human scale” and improve “accessibility and programmatic identity” to the aging mixed-use development. As part of the restructuring, the building’s existing public library, hotel, commercial and office space will be expanded and a new kindergarten, conference center and social housing units will be added. 

New Program Diagram . Image © l'autre image
New Program Diagram . Image © l'autre image

From the architect: Situated in close vicinity to Tour Montparnasse, the Vandamme mixed-use block, designed in the early 1970s by the French architect Pierre Dufau, was as one of the largest urban projects implemented in Paris at the time. As a design driven by the ideal of the automobile, it appeared as a triangular urban island surrounded by the traffic loaded Rue Mouchotte, Avenue du Maine and the rail tracks to Gare Montparnasse opposite the site. Dufau’s design is characterized by a clearly defined horizontal plinth, interrupted only by the verticality of the slender, 30-story tower of the Hotel Pullman. Once a landmark of the era, over time the complex has failed to adapt to the changing needs of an urban society, resulting in an introverted and self-contained block which lacks urban connectivity, discourages pedestrian activity and neglects any sense of identity.

© l'autre image
© l'autre image

MVRDV’s proposal aims to reintroduce the lost human scale and bring back a sense of place within the Montparnasse district: breaking the solid, horizontal volume up into fragments and making the mixed-use program inside the plinth more extroverted allows each part of the program to distinguish itself through a unique identity. 

Each façade is opened up to light and access as much as possible, and replaced by a collection of ‘boxes’ inserted into the existing structural frame, which differ in size, program, activity, color and materials. Each box accommodates a different part of the program while being flexible with regards to future demands. Based on the existing structural grid, the majority of boxes are suspended from the façade revealing the wide range of functions such as bars, restaurants, shops, a library, exterior gardens, living and working spaces. Density is increased carefully while respecting the architectural language of the original design and refreshing the run down details and organization of the block.

Winy Maas, co-founder of MVRDV stated in a press release, “This project is a fantastic chance to insert a little bit of human scale into a megalomaniacal 1970’s development in the very heart of Paris. We will bring order to the complex building, making it accessible from all sides and intensifying its use through a higher density of programs. On its façade the building will display all of the activities that are going on inside. For this we have developed a catalogue of façade-elements that are exchangeable, so that the entire ensemble can respond flexibly to changes in use over the coming years.”

© l'autre image
© l'autre image

In order to improve accessibility and increase permeability at ground level, additional entrances are created on Avenue du Maine and Rue Mouchotte. The shopping centre is extended; the offices, which are currently stretched over the entire width of the plinth, are replaced by a six -story office block which includes accessible roof terraces creating an "address" of sorts on Avenue du Maine. The public library Bibliothèque Vandamme is moved from its current underground location to the top of the plinth for improved daylight conditions and direct access to and from the station Gare Montparnasse. A community of 62 social housing units, and a kindergarden of 500-square-meter, are added onto the plinth between the hotel tower and the office block Le Héron, while maintaining the required distance from the building’s neighbors for light and views. Rue Vercingétorix, the southern plot boundary, will be upgraded by opening up the current back face of the building. In order to relieve on-street parking spaces, 150 extra spaces for scooters are created within the six-story underground car park.

  • Architects

  • Location

    14th arrondissement of Paris, Paris, France
  • Local Architect

    SRA
  • Client

    Unibail-Rodamco
  • Engineers

    SCYNA4
  • Installation Consultant

    LAFI + INEX
  • Cost Consultant

    Vanguard
  • Facade Engineers

    RFR
  • Acoustic Consultant

    LASA
  • Fire Safety

    BATISS
  • Photographs

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: Karissa Rosenfield. "City of Paris Approves MVRDV's Restructuring of Montparnasse Superblock" 23 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/601725/city-of-paris-approves-mvrdv-s-restructuring-of-montparnasse-superblock/> ISSN 0719-8884