the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Park
  4. Italy
  5. Paolo Venturella Architecture
  6. 2014
  7. Paolo Venturella-Designed Office Building to Feature Rotating Parametric Pixels

Paolo Venturella-Designed Office Building to Feature Rotating Parametric Pixels

Paolo Venturella-Designed Office Building to Feature Rotating Parametric Pixels
Paolo Venturella-Designed Office Building to Feature Rotating Parametric Pixels, Exterior rendering showing the rotating pixel facade. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture
Exterior rendering showing the rotating pixel facade. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture

Paolo Venturella Architecture has been commissioned to design a proposal for an Italian office building. The inventive structure uses existing contextual information, such as the grid of the city and an abandoned soccer field on which it sits, to drive its parametric design. The resulting building not only makes use of an otherwise forgotten plot of land, but fits precisely into the urban fabric of the existing city layout, using its grid to shape the building.

Exterior rendering showing the continuation between building and park. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture
Exterior rendering showing the continuation between building and park. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture

The building uses a rotation pattern that shifts in various directions to accommodate the differing levels and grids occupied by the site, as well as to join the ground and form a seamless transition between itself and the existing park. Its horizontal and vertical elements are called out in contrasting colors, forcing the viewer's perception from various perspectives. Additionally, the facade's gradient effect generated by the colors illuminates the concept of pixels and highlights how its parametric geometry shifts based on the function behind it.

Exterior rendering showing the pixel's articulation as facade and step. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture
Exterior rendering showing the pixel's articulation as facade and step. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture

Programmatically, the structure acts as an addition to the park, providing necessary parking at its base. It also houses a conference area and office spaces in the upper levels, as well as a restaurant, creating a fusion of public and commercial spaces. Similarly, the facade's shifting contours are located at various heights to allow the usable commercial spaces above, while simulating external steps below which draw the public in from the park.

Exterior rendering showing relation to the park. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture
Exterior rendering showing relation to the park. Image Courtesy of Paolo Venturella Architecture

The "zig-zag" facade enables the southern facing balconies to be free of glass, thereby maintaining controlled indirect daylighting for the offices within. Along this side of the building are the small-occupancy rooms, namely offices, while the cooler north side holds the larger-occupancy meeting rooms, thus systematically using program to account for the natural temperature conditions of the space.

  • Architects

  • Architect in Charge

    Paolo Venturella
  • Design Team

    Cosimo Scotucci, Gradient Solutions, AH
  • Site Area

    8.200sqm
  • Building Height

    42m
  • Area

    15000.0 sqm
  • Project Year

    2014

View the complete gallery

About this office
Cite: Holly Giermann. "Paolo Venturella-Designed Office Building to Feature Rotating Parametric Pixels" 27 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/591401/paolo-venturella-s-molise-headquarters-to-feature-rotating-parametric-pixels/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.