the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Montenegro
  5. Enforma Studio
  6. 2014
  7. Villa Monja / Enforma Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Villa Monja / Enforma Studio

  • 01:00 - 22 January, 2015
Villa Monja / Enforma Studio
Villa Monja / Enforma Studio, © Relja Ivanic
© Relja Ivanic

© Relja Ivanic © Relja Ivanic © Relja Ivanic © Relja Ivanic + 21

  • Architects

  • Location

  • Design Team

    Marh Nikola Novakovic & Arch. Radovan Radoman
  • Contractor

    Enforma doo
  • Area

    340.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Relja Ivanic
© Relja Ivanic

Text description provided by the architects. As a witnesses of strict rules in conservation of the traditional buildings in Kotor Bay, which is Unesco protected area, we decided to avoid expected solutions and to bring contemporary approach in reviving of the internal architecture of the old stone house in Ljuta village. This interlacing of the traditional principles and modern needs brought a new life to the building which exist from XIX century.

© Relja Ivanic
© Relja Ivanic

We set out to create a luxurious residence from the existing house whilst at the same time adhering to conservation conditions by making minimal interventions to the traditional, baroque features of the exterior.

© Relja Ivanic
© Relja Ivanic

We started by mapping out units of space, ambients, as a basis for development of the concept. This treatment of interior space enabled us to take a freer approach to the reconstruction of the house. We divided the internal space into three distinct zones:

Diagram
Diagram

zone one - sleeping area
zone two - central gallery
zone three - fireplace area and children’s room

© Relja Ivanic
© Relja Ivanic

The central gallery is the fluid space that defines these zones by providing a vertical division of the left and right sides of the building as well as a visual connection of the levels. To create this effect we had to dematerialise the connections between the sides of the building (as shown in the picture?) which we achieved by designing a bridge and staircase constructed from glass and steel.

© Relja Ivanic
© Relja Ivanic

The right side of the building is functionally more complex than the sleeping area. It consists of a living room on the ground floor, a fireplace area and a children's bedroom. The fireplace area is linked by a glass bridge to the rest of the space with a glass partition wall to the side. The daughter's bedroom is lined with wooden planks and is located at the very top of the house, completely separate from the other rooms. The living room and fireplace area are independent spaces while at the same time being open, visually connected parts of the whole house. In contrast the children's room is designed as a separate home within a home drawing on the inspiration of a traditional child's treehouse.

Section
Section

We played with modern and traditional elements and natural materials to give those in the house an opportunity to enjoy the existing ‘spirit’of an old stone building while fulfilling the aesthetic and functional requirements of a modern lifestyle. The traditional staircase on the ground floor, the wrought iron fittings and the combination of steel with stone and plaster walls were key to this.

The main concept was to present a ‘materialised’building unifying the elements of stone, glass, wood and steel.

© Relja Ivanic
© Relja Ivanic

View the complete gallery

About this office
Cite: "Villa Monja / Enforma Studio" 22 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/590326/villa-monja-enforma-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.