the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. India
  5. CollectiveProject
  6. 2014
  7. Ekya Early Years Kanakapura Road / CollectiveProject

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Ekya Early Years Kanakapura Road / CollectiveProject

  • 01:00 - 22 January, 2015
Ekya Early Years Kanakapura Road / CollectiveProject
Ekya Early Years Kanakapura Road / CollectiveProject, © Tina Nandi Stephens
© Tina Nandi Stephens

© Tina Nandi Stephens © Tina Nandi Stephens © Tina Nandi Stephens © Tina Nandi Stephens + 23

  • Architects

  • Location

    Kanakapura Road, Bengaluru, Karnataka, India
  • Design Team

    Cyrus Patell, Eliza Higgins, Ajantha S., Grégoire Rossignol
  • Area

    25000.0 ft2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Tina Nandi Stephens
© Tina Nandi Stephens

Text description provided by the architects. Ekya Early Years: Kanakapura Road reconceives an abandoned watch factory and overgrown two acre site into a lush, colorful and immersive environment for learning. Designed as an exclusive preschool for both Montessori and Kindergarten environments, the new design capitalizes on the beauty of an old industrial building, repurposing the existing shell as a framework for spacious, naturally ventilated and sunlight filled classrooms.

© Tina Nandi Stephens
© Tina Nandi Stephens

The primary goal of this project was to provide a constant interaction between students and nature; a design requirement of the Montessori brief and an ever rarer experience within the rapidly growing city. To achieve this, the boundaries are blurred between inside and outside with the 13 learning environments (classrooms) accessed from a covered walkway circumnavigating a densely planted central “Jungle” courtyard. Conceived in a “pinwheel” formation from the courtyard are four controlled access points to the exterior recreational and learning landscape. Features including an outdoor art room, amphitheater, playground, sandpit and individual classroom gardens radiate around the existing building footprint allowing for easy access, supervision and maintenance.

First Floor Plan
First Floor Plan

The strategic and consistent use of color establishes a stimulating and playful identity for the campus, acting as a visual connective tissue throughout the children’s daily experience. A soft gradient of coloured louvers highlight the covered office and student entrances. This gradient then changes frequency around the central courtyard walkway providing a single colour-code for each room. The same identifying colours continue inside each classroom to highlight special library reading niches and primary teaching surfaces.

© Tina Nandi Stephens
© Tina Nandi Stephens

Construction Notes:

This project is the first stand-alone Montessori school for the Ekya Early Years brand and the prototype for future locations. The program includes a full office/reception suite, 13 learning environments, art room, AV room, flexible common areas and outdoor recreation/learning spaces. One of the major challenges of this project was stabilizing the existing building, which was in major disrepair, so that it was suitable for a school. Due to cost and major structural constraints the existing building frame and shell were left intact though exceptions were made to create additional links between interior and exterior spaces and to highlight the main entrances. Within this predefined framework, playful architectural interventions occur at the children’s scale, creating reading nooks between classrooms, formal/impromptu seating areas and sculpted terrain.

© Tina Nandi Stephens
© Tina Nandi Stephens

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
CollectiveProject
Office
Cite: "Ekya Early Years Kanakapura Road / CollectiveProject" 22 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/589918/ekya-early-years-kanakapura-road-collectiveproject/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments