the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Greenhouse
  4. Estonia
  5. KARISMA Architects
  6. 2013
  7. Tartu Nature House / KARISMA Architects

Tartu Nature House / KARISMA Architects

  • 01:00 - 20 January, 2015
Tartu Nature House / KARISMA Architects
Tartu Nature House / KARISMA Architects, © Jaan Sokk
© Jaan Sokk

© Jaan Sokk © Jaan Sokk © Taevakaamera OÜ © Jaan Sokk + 20

  • Collaborators

    Tallinn University of Technology Energy Efficiency Laboratory
  • Interiors

    Tõnis Kalve
  • More Specs Less Specs
© Jaan Sokk
© Jaan Sokk

Text description provided by the architects. The Tartu Nature House is a symbiosis between a zoo, botanical garden and school inspired by tree stump.

Master Plan
Master Plan

The building is situated on a site which has a strong natural character with its steep hillsides and gentle slopes that curve around the building. The central atrium is the heart of Y-shaped plan and its wings are directed towards the exterior environment. The Tartu Nature House is a result of an Open Architecture Competition held in 2010.

© Jaan Sokk
© Jaan Sokk

The house is structured into different functional zones. The study wings with workshops, classrooms, laboratories, kitchen and a library are directed to west and north. The south- oriented two- story high greenhouse wing with a rising floor accommodates birds, animals and proliferating flora and is related to the outdoor activities and courtyard areas.

© Jaan Sokk
© Jaan Sokk

The courtyard areas, set between the wings of the building, are designed for outdoor activities (outdoor lectures, concerts, planting, woodwork) and work in symbiosis with the interior. Park area study paths, viewing platform and plantation zones create growth rings around the building.

© Jaan Sokk
© Jaan Sokk

The Y- shape building is combined by simple cube- like forms, archetypical steep gable roofs and a dense row of upright windows. Finishing materials are natural in tone and nature. Various treatments and surfaces of wood is used on the facades continuing inside on walls, floors, furniture and detailing. The seamed metal gable roof is typical to the historical Karlova district.

Floor Plan
Floor Plan

Although the building is designed for children and used very enthusiastically, it is quite remarkable how densely the park area is used by the inhabitants of the city. The absolute favorite attraction in the park is the beaver nest. The various plant types give a real educational impact.

© Jaan Sokk
© Jaan Sokk

The building is constructed with masonry blocks, reinforced concrete and, glue- laminated timber and cross laminated timber. All constructional decisions are influenced by the Clients wish to incorporate as much natural materials into the design as possible. The greenhouse glue- laminated timber columns and beams are exposed, just as well as the reinforced concrete elements are exhibited in the interior.  

Section
Section

To analyze the buildings energy efficiency, Tallinn Technical University conducted an energy simulation. According to the analysis of the simulation less window space was incorporated to the design, thermal conductivity of the windows was improved, demand- based ventilation systems were designed and solar panels were placed. The Y- shaped buildings greenhouse wing has the most glass surface and therefore is directed to the south, the study wing directed to the north has less window space.

Courtesy of KARISMA Architects
Courtesy of KARISMA Architects

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tartu Nature House / KARISMA Architects" 20 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/589007/tartu-nature-house-karisma-architects-2/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.