We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Drolet Residence / NatureHumaine

Drolet Residence / NatureHumaine

© Adrien Williams© Adrien Williams© Adrien Williams© Adrien Williams+ 18

  • Architects: NatureHumaine
  • Area Area of this architecture project Area:  3000 ft² Area:  3000 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014 Year:  2014
  • Photographs photographs:  Adrien WilliamsPhotographs:  Adrien Williams
© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. A couple with a passion for cooking acquired a house on Drolet street right by Montreal's Jean-Talon market. They wanted to do a complete renovation and re-organization of the house and had 2 main demands; firstly they wanted a large kitchen island to be the focal point of the house, and secondly they wanted their living spaces on the second floor where they would benefit from more natural light, while keeping the more intimate bedroom spaces on the ground floor.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The front door opens onto a double height entry foyer where a sculptural stair draws the focus upwards. The lines of the stair invite the natural and fluid transition from the ground floor entrance to the living spaces above.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Second Floor Plan
Second Floor Plan

The open plan kitchen, living and dining room are found on the brightly lit second floor. These are all organized around a long linear island topped by a beautiful soap stone countertop. The island basks in natural light as a  linear skylight follows its lines directly above. The skylight is interrupted by a monolithic range that protrudes from the ceiling above. 

© Adrien Williams
© Adrien Williams

A block of cabinets, clad in a mix of anigre veneer and lacquered doors, is recessed into the wall behind the island. This block conceals the fridge as well as other appliances, pantry storage and a powder room. Towards the back of the house, the island breaks-off, into a second island that cantilevers into a brightly lit corner becoming the family's breakfast table. Here, a patio door leads to a large exterior terrace overlooking the backyard.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rue Drolet, Montréal, QC, Canada

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Drolet Residence / NatureHumaine" 16 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/586524/drolet-residence-naturehumaine> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.