We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Françoise Dorleac School / DE-SO

Françoise Dorleac School / DE-SO

© Herve Abbadie© Herve Abbadie© Herve Abbadie© Herve Abbadie+ 17

Paris, France
More SpecsLess Specs
© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

Text description provided by the architects. Located in the 18th district of Paris, on the border of the Binet Park and the Parisian ring road, the project brings two distinct programs together: the construction of a new kindergarten and the refurbishment of two existing primary schools.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

Architectural Unity Around a Park

On two neighbouring plots around a small square, the schools display a sense of belonging to a same whole. Common services (restaurant, playground, offices, teacher’s lounge...) are located on the ground floor and opened onto the exterior spaces, under a wooden canopy. The playground is conceived as a big open-air room with red walls. The foliage of the trees in the neighbouring park can be seen from the classrooms upstairs.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

Thick, Light-filtering Façades

The project uses timber construction as a response to an urban context. The east-west orientation of the renovated buildings is used as a cue to develop the same thick timber façade for the three buildings of the complex. On the renovated building, the new façade is self-standing in order to avoid overloading the existing structure. The timber façade combines panoramic windows on sills which incorporate the fresh air ventilation ducts. Solar protection is provided by large combs of raw wood which fold over the playgrounds to form the canopies, and lean towards the Maurice Grimaud Street like a ship hull.  Structure and siding are closely related and give meaning to the project.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

Sustainable Materials and Environmental Scheme

The project favours « real » materials (timber, brick, stainless steel and concrete). Architectural unity is enhanced by the use of wood inside the building: timber-concrete composite slabs and suspended timber ceilings. The use of a limited palette of materials and colours gives the buildings an overall sobriety in service of light and use.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

The city of Paris’ strict requirements in terms of sustainability are met through the use of energy savings systems: balanced ventilation with heat recovery, thermal and photovoltaic solar panels, external wall insulation and connection to the city’s district heating.

Plans and Elevation
Plans and Elevation

Acoustic comfort has been addressed for all users: isolation from the ring road and between classrooms, use of low noise ventilation equipment, room acoustic treatments.

© Herve Abbadie
© Herve Abbadie

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Paris, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Françoise Dorleac School / DE-SO" 10 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/585204/francoise-dorleac-school-de-so> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.