the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. Finland
  5. MX_SI
  6. Gösta Serlachius Museum / MX_SI

Gösta Serlachius Museum / MX_SI

  • 01:00 - 26 December, 2014
Gösta Serlachius Museum / MX_SI
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

© Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute + 23

  • MX_SI Team

    Oscar Fabian Espinosa,Olga Bomač, Elsa Bertran, Mariona Oliver, Jure Kolenc
  • Local Architect

    Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects Oy
  • Collaborators Museum and Bridge Structural Consultant

    A-Insinöörit Oy
  • Electrical Consultant

    Sähkötekniikka Kari Siren Oy Landscape Architect
  • Maisemasuunnittelu Hemgård Geo Consultant

    Ramboll Finland Oy Collaborators Museum
  • Project Manager

    Pöyry CM Oy
  • HVA-Consultant

    AIRIX Talotekniikka Oy
  • Fire Consultant

    Pöyry Finland Oy
  • Sign Design

    Petitcomite
  • Construction company Museum-Bridge

    Jämsän Kone- ja Rakennuspalvelu Oy
  • Budget Museum

    € 19,500,000
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Text description provided by the architects. MX_SI with their project for the Gösta Serlachius Museum won the Spanish International Architecture Award 2013 in the International Project Competition category awarded by the Higher Council of the Associations of Architects in Spain.

MX_SI architectural studio, based in Barcelona, won the first prize of the international competition for the extension to the Gösta Serlachius Contemporary Art Museum in Finland. Their project was selected among 579 proposals submitted, making it the competition with the highest level of participation in the history of Finland.

Site Plan
Site Plan

MX_SI, whose works include the Federico Garcia Lorca Centre in Granada, have also designed a bridge to join the park where the new museum is located with the island of Taavetinsaari and suggested the layout of Harry Kivijärvi’s artworks so they form part of landscape.

June 13th, 2014 saw the inauguration of the new Contemporary Art Museum Gösta Serlachius in Mänttä, Finland, designed by MX_SI, the architecture firm based in Barcelona, winners of the international open competition in 2011, organized by the Foundation Serlachius with the support of the association of Finnish architects SAFA. 579 entries from 42 countries were received for the competition, raising its profile to that of the most popular ever in Finland.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The competition was for an extension to the Joennimei manor, a building that had not been originally conceived as a museum and was refurbished in 1983, to serve as the headquarters for the centre.

The solution provided by the architects from the MX_SI studio, Mara Partida, Boris Bezan and Hector Mendoza, has enabled the facilities to be adapted to host contemporary art travelling exhibitions while solving the problem of space due to museum ́s own growing collection. The new building is erected against a backdrop of an abstract petrified forest and is situated to form an entrance plaza alongside the historically important Joennimei manor. MX_SI collaborated with Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects in Helsinki as local partners for the development of the project and construction site supervision.

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

The new building respects what was originally there while ensuring the possibility to create its own architecture with modern language without losing its identity. The spatial richness generated by the fluid and continuous dialogue between the interior and exterior atmospheres in conjunction with the harmony of the projected volume, and how it has adapted to the landscape around its perimeter area are the values which have been transferred and made their mark on the project.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Parallel to the construction of the new building, MX_SI has been commissioned to undertake the opportunity to connect the museum, located in a park on the shores of Lake Melasjärvi, with the island of Taavetinsaari, achieving a natural increase in external exhibition space. A bridge was constructed with a simple, singular structure, keeping the formal and conceptual appearance of the initial project. An element that coexists with the integration of the works of art into the landscape, which in addition to the signage of the building, was also supervised by MX_SI architectural studio.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The Serlachius Foundation was created in 1933 with the purpose of taking care of and maintaining the art collection amassed by Gösta Serlachius (1876-1942), owner of one of the largest paper mills in Finland. Currently, the museum exhibits valuable works spanning the various periods of the Finnish art movement, from the earliest works to the prolific Golden Age, modernism and the contemporary creation. As well as the SuperPop! exhibition curated by Timo Valjakka, including American and Finnish Pop art classics.

On the outside, the building presents a series of vertical mullions that follow and emphasize the rhythm of the interior structure. Between the mullions a ventilated facade system was designed of spruce wood strips twisted independently to the tectonic limit of the material itself, thereby achieving an effect of a three-dimensional texture that varies along the entire elevation. The facade idea also considered the effect of time on a living material like wood, so it was decided to add a semi-transparent golden hue to all its elements. During the first years the building will thus maintain a consistent image that will fade to make way for the desired silver tones that characterize this wood as it ages.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

To reduce the visual impact of a building in such a sensitive environment, the building seeks to decompose into smaller fragments. The volume is interrupted by certain cuts, or irregularly shaped incisions, which are covered with a reflective glass surface. The result of these incisions is the perception of spaces of infinite mirrors; doors or forest walkways optically subdividing the building transversely.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Inside, the building is organized to continue with the path which starts from the outside. This path is crossed by a sudden and surprising invasion of light caused mainly by the incisions in the volume of the building that also offer exterior views. These invasions transform what would have been a lineal path into an emotional one, thanks to the rhythm of the constant repetition of the structural frames and interruptions that allow external spaces to penetrate inside the building.

Technically, this project represents one of the first examples of large-scale public buildings in Finland to have been built with structures, external walls and finishes in wood. Despite the strict fire regulations, it was possible to leave the structural wooden frames visible inside the entire building. It was important to avoid covering the structure to perceive the smooth texture of the material and the curved surface of the ceiling accentuated by the steady rhythm of the beams.

Gösta Serlachius Museum / MX_SI , © Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

This structure was also designed to give greater flexibility to the interior spaces when planning future exhibitions. Supports have been left at the sides thus freeing up on building elements and releasing the central parts of the galleries, the frames have also been calculated to be able to hold pieces of large scale works of art which can even be hung from the roof beams.

Section 2
Section 2

As the park became part of the journey for the senses and the museum visitor experience, the project also began to take on part of the outside on a larger scale. New parkland areas were renovated and introduced , the bridge connecting the park with the island Taavetinsaari was designed and new elements of art were also positioned in the landscape , such as the sculptures by Harry Kivijärvi, works which in turn pose a new dialogue between the museum and the natural environment in which it is located.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Some of the project’s prizes and recognitions include a nomination for the European Union Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award 2015 , a winning prize at the Arquitectura Española Internacional and a recognition at Spain’s Premio NAN. In Finland has received the prize for the best wooden Project 2014 and a finlaist at the Finlandia Prize for Architecture and also at the Civil Engineering Association in Finland.

Other prizes also include the Young Architect of the Year Award, YAYA2014, finalist at the RUM magazine awards and Merit Award in our Wood Design & Building Awards program, Canadian Wood Council/Conseil canadien du bois( www.cwc.ca)

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
MX_SI
Office
Cite: "Gösta Serlachius Museum / MX_SI " 26 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/580604/gosta-serlachius-museum-mx_si/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.