the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Chile
  5. Sebastián Bravo
  6. 2010
  7. SMOG / Sebastián Bravo

SMOG / Sebastián Bravo

  • 00:00 - 29 April, 2010
SMOG / Sebastián Bravo
SMOG / Sebastián Bravo

SMOG / Sebastián Bravo SMOG / Sebastián Bravo SMOG / Sebastián Bravo SMOG / Sebastián Bravo + 14

  • Architects

  • Location

    Dardignac 201-399, Recoleta, Región Metropolitana, Chile
  • Architect

    Sebastián Bravo
  • Client

  • Contractor

    Catbas Servicios Limitada
  • Area

    140.0 m2
  • Project Year


Text description provided by the architects. This project is located on the top floor of a building formerly occupied by textile workshops, in the Patronato area of Santiago.

With ‘La Vega’, the city's main produce market at its heart, and generations of Chinese, Korean and Middle Eastern immigrants thriving in the textile business and marketing products from their own countries, Patronato is known for its funky little stores and street vendors. Not your typical location for an office in Santiago.

With an open, bright, empty space in mind, this former workshop seemed like the perfect choice for the client —a motion graphics studio.

The strategy was to locate the only private part of the studio —an enclosed conference room— in the center of the space. Reception, dining area, bathroom, kitchen and a large work area would revolve around it.

A rather tight budget kept materials and solutions as simple as they could possibly be.

With that in mind, flooring, walls and windows were kept as they were. The suspended ceiling was stripped away to reveal the original timber and metal structure.

Old electrical wiring was replaced by an exposed installation on trays rising 3m above the floor. Raw construction materials —as opposed to more sophisticated solutions— were used as finishings. Fiber cement boards line the interior of the meeting space and painted plywood serves as flooring.

The resulting design embraces its industrial origin, providing a flexible setup that fully reflects the way the team collaborate, allowing informal congregation and mobility.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "SMOG / Sebastián Bravo" 29 Apr 2010. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments