the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. France
  5. Dominique Coulon & associés
  6. 2013
  7. Restructuring and Safety Works of Saint-Jean’s Schools / Dominique Coulon & associés

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Restructuring and Safety Works of Saint-Jean’s Schools / Dominique Coulon & associés

  • 01:00 - 17 December, 2014
Restructuring and Safety Works of Saint-Jean’s Schools / Dominique Coulon & associés
Restructuring and Safety Works of Saint-Jean’s Schools / Dominique Coulon & associés, © David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

© David Romero-Uzeda © David Romero-Uzeda © David Romero-Uzeda © David Romero-Uzeda + 38

  • Architects

  • Location

    13 Rue des Bonnes Gens, 67000 Strasbourg, France
  • Architects in Charge

    Dominique Coulon, Benjamin Rocchi, Architects Sarah Brebbia, Olivier Nicollas, Delphine George, Guillaume Wittmann, Architects assistants.
  • Area

    8731.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Structural Engineer

  • Mechanical Electrical Plumbing Engineer

    BET G. Jost
  • HQE (high environmental quality) consultant

    François Liermann
  • Landscape

    Bruno Kubler
  • Acoustics

    Ingemansson France
  • Kitchen specialist

    Ecotral
  • Cost Estimator

    E3 Economie
  • Cost

    10 700 000 euros
  • More Specs Less Specs
© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

Text description provided by the architects. The aim of our project is to break with the monotony and repetitiveness that are characteristic of this highly rational 1960s building. Working on the space in this way helps not only to clarify routes but also to work towards achieving energy performance targets.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

The project requalifies the public forecourt, making it secure and dividing it into a number of sequences by means of a low boundary wall, a single ramp, and two sets of wide steps. This arrangement directs the children towards two separate entrances, one for the nursery school, and one for the elementary school.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The ground-floor spaces, including the halls, have been rearranged as fluid, welcoming spaces with rounded, playful, dynamic shapes. The curved shapes contrast with the regularity of the classrooms and lend emphasis to special moments in the days such as going to the library and letting off steam in the playroom. These spatiotemporal landmarks enable the child to appreciate the rhythm of daily routine. A number of scientific studies back up this theory, and we have drawn up our plans in collaboration with the neuroscientist Professor Claude Bonnet.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

The playgrounds have been redesigned following the same logic as for the halls. The planting system, the acoustic treatment of the walls, and the different materials all help to break up the monotonous, of the existing playground.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

The existing building was on three identical levels, with one central corridor serving classrooms on either side. The space occupied by the nursery school is on the first floor, while the second and third floors are devoted to the elementary school. We have broken up the traffic areas by bringing in light in different ways, providing visual landmarks and a considerable degree of comfort.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

The facades have been completely covered over and insulated on the outside. Since the diagnosis revealed a number of horizontal cracks, we reconsidered the heights of the windowsills and aligned them with the tables in the different sections. To deal with the current problem of overheating, vertical slats have been fitted on the outside to provide protection from sunlight falling obliquely. Each classroom is fitted with roller blinds and double-flow ventilation. We have even managed to achieve an energy figure lower than that requested.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

The terraced roofs are of different types. The sports hall has not been touched, since work was carried out on it recently. The roof of the classroom building has been planted, and photovoltaic panels fitted on the three new light wells.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

The leitmotiv of the project is spatial diversity. Each space takes on a strong identity to create the landmarks that are essential in such an imposing building. We have added a touch of gentleness and poetry so that both pupils and staff will be able to thrive in a calm environment. These spaces constitute an innovative educational tool.

Diagram 8
Diagram 8

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Dominique Coulon & associés
Office
Cite: "Restructuring and Safety Works of Saint-Jean’s Schools / Dominique Coulon & associés" 17 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/576881/restructuring-and-safety-works-of-saint-jean-s-schools-dominique-coulon-and-associes/> ISSN 0719-8884