the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. United States
  5. Michael Hennessey Architecture
  6. 2014
  7. Laguna Street Residence / Michael Hennessey Architecture

Laguna Street Residence / Michael Hennessey Architecture

  • 01:00 - 4 December, 2014
Laguna Street Residence / Michael Hennessey Architecture
Laguna Street Residence / Michael Hennessey Architecture, © Joe Fletcher
© Joe Fletcher

© Joe Fletcher © Joe Fletcher © Joe Fletcher © Joe Fletcher + 20

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

Text description provided by the architects. The program for this ground-up, single-family residence is organized in a rational manner in an attempt to create visually simple spaces serving as the backdrop to a family’s daily activities.  An open living level is situated at the upper floor, allowing for maximum light at the space where most time is spent during the daytime.  The bedrooms and bathrooms are located at the floor below and are kept modest in scale.  These living and bedroom levels are articulated at the exterior of the building as a light mass resting above a concrete base.  This massive base contains the garage and an in-law unit towards the rear of the building, and allows the upper two levels to rise above the busy street.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

In addition to a clear relationship between the various program elements, bringing daylight deep into the building proved to be a driving factor in the design.  Given that the building is located in a tight urban condition, this created a challenge for extending daylight into the building in a meaningful way.  The amount of glass at the front and rear elevations of the building was maximized, but this did not solve the issue at hand.  By creating a sloped ceiling at the upper level, this allowed the opportunity for a north-facing clerestory window that brings uniform lighting at the upper living level.  A large light well towards the center of the building brings light to bathrooms and hallways below.  In addition, the stair hallway carries light down to the bedroom level and entry.

Elevation
Elevation

Finally, material selection and composition is given high priority.  White plaster is selected as the exterior finish for the upper two levels to take advantage of the diffused lighting condition in the Cow Hollow neighborhood of San Francisco.  This plaster is juxtaposed against a rough concrete base that indicates the utilitarian nature of the garage.  The use of wood at the sloped upper ceiling brings color and variation into the main living space as light rakes across the boards from the continuous clerestory window.  Wood and tiled floors are used as a simple means to bring color into the spaces.  Ultimately, proportion is given careful consideration while composing each material and element in relation to one another.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Laguna Street Residence / Michael Hennessey Architecture" 04 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/574259/laguna-street-residence-michael-hennessey-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.