Dogok Office Remodeling / DIA Architecture

Dogok Office Remodeling / DIA Architecture

© Kyungsub Shin© Kyungsub Shin© Kyungsub Shin© Kyungsub Shin+ 16

  • Architects: DIA Architecture
  • Area Area of this architecture project Area:  941
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs photographs:  Kyungsub Shin
  • Structural Engineer:THE STRUCTURE
  • Mechanical Engineer:BOW TECHNICAL CONSTRUCTION
  • Electrical Engineer:SUNGJI E&C
  • Construction:Dasan Construction Engineering
  • City:Seoul
More SpecsLess Specs
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Text description provided by the architects. The site is composed of a triangular shape at the junction of two main streets. The existing fan-shaped building was originally made of three cylindrical masses finished by red brick tiles, with excessively long horizontal openings.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

The basic design strategy was to create a conversation between the existing building and the new addition. In that sense, a translucent skin was considered from the outset of the design. Due to the three-dimensional holes made by its patterning, the expanded metal sheet conveys different degrees of penetration when viewed from a variety of angles and directions. The existing round mass could rather be regarded as potential and a variety of looks could be created by different distances of two skins.

Section
Section

By overlapping a steel cantilever frame to the existing building, a light skin was composed of glass and metal. The finely articulated skin merfes with and separates from the mass, blurring the distinction of floors on the façade The translucent skin controls the amount of light entering the indoor space, thile continuing to open up the view to the outside. The skin bevomes ever more transparent when illuminated within after nightfall, while becoming more pronounded when exposed to sunlight during the day.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Considering its location facing the main streets, the first floor was planned to be transparent so that it may function as a café, and the main body covered with second skin is a part that will be rented out as an office. A one-story vertical louver was placed on the jutting out uppermost rooftop space, so as to function as an even more comfortable resting space.

Before. Image Courtesy of DIA Architecture
Before. Image Courtesy of DIA Architecture

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:425 Dogok-dong, Gangnam-gu, Seoul, South Korea

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dogok Office Remodeling / DIA Architecture" 28 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/569947/dogok-office-remodeling-dia-architecture> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.