the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Metro Station
  4. Brazil
  5. JBMC Arquitetura e Urbanismo
  6. 2012
  7. Uruguai Station / JBMC ARCHITECTS

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Uruguai Station / JBMC ARCHITECTS

  • 01:00 - 29 August, 2014
Uruguai Station / JBMC ARCHITECTS
Uruguai Station / JBMC ARCHITECTS, © Nelson Kon
© Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon + 22

  • Architects

  • Location

    Tijuca, Rio de Janeiro - Rio de Janeiro, Brazil
  • JBMC Architects

    Beatriz Pimenta Corrêa, Cecilia Pires, Cynthia Melo, Emiliano Homrich, Frederico Freitas, Gabriela Assis, João Batista Martinez Corrêa, Pedro Câmara and Sandra Morikawa
  • JBMC

    Caio D´Alfonso, Carina Oshita, Diogo Luz, Mariana Nito, Nara Borges and Raffaella Yacar
  • Area

    13774.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

  • Ventilation and Air Conditioning

    Milton Coimbra
  • Materials

    Marco Pelaes, Flávio Baraboskin
  • Contributors

    Carlos Azevedo Arquitetura, Elcio and Yokoyama Arquitetura
  • 3D Rendering

    Cassio Oba Osanai
  • More Specs Less Specs
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. The Uruguai Station is located on Tijuca neighborhood, in the North of Rio de Janeiro, and it is part of the extended Line 1 of the metro. The station occupies an old parking area for trains, known as “Rabicho da Tijuca”. The previous space, with reduced height and limited structural spans, was not suitable for a metro station.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

In order to convert it into an operating station, it was necessary to adapt the existing structure on the platform level, allowing it to become a boarding area. The grid of 138 existing columns was replaced by 23 stell columns located on the center of the platform, with six structural brackets branching out of each column. The structural replacement was completed in two phases: first the new columns were placed, transferring the structural load without damaging the existing structure, and just then the old columns were removed. The technical rooms and the set of elevators and stairs to access the mezzanine area were positioned on both ends of the platform, where the original structure was preserved.

Section
Section

Divided into two areas (South and North), the mezzanines are located on both ends of the station, below street level. The accesses, located on Conde de Bonfim Street, were executed in metallic sheet piles, construction method normally used to minimize expropriations and to reduce costs. The ventilation rooms are located between mezzanines.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Since the old parking area was not built for public access, its structure was full of irregularities. The architecture sought to ease these irregularities by applying lighting and ceiling solutions and by using metallic panels to partially cover the existing walls. A chromatic project was also applied to the panels and the metallic sheet piles, bringing amplitude to the station.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Uruguai Station / JBMC ARCHITECTS" 29 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/541071/uruguai-station-jbmc-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.