We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Concrete House / Studio Gil

Concrete House / Studio Gil

© Simon Kennedy© Simon Kennedy© Simon Kennedy© Simon Kennedy+ 22

  • Project Team : Pedro Gil, Kevin Widger, Christo Meyer, Tom Melson
  • Drawings And 3 D Renders : Studio Gil
  • Photographs Of Physical Model : Studio Gil
  • City : London
  • Country : United Kingdom
More SpecsLess Specs
© Simon Kennedy
© Simon Kennedy

Text description provided by the architects. Situated in Mile End, East London, Studio Gil were commissioned by the owner of a Victorian terraced house within a conservation area to look at options for creating an extension towards the rear of the property and improved remodelling of the existing interior spaces. The proposed solution consisted of creating an ‘infill’ rear extension with connecting views right throughout the house, whilst also creating a physical connection with the existing rear garden.

© Simon Kennedy
© Simon Kennedy

The interior of the house was massaged to create wider access corridors, improved natural light, and an upgrade in finishes.

Exploded 3D
Exploded 3D

The project takes an explicit interest in engaging with existing and proposed surface and materials in a very honest way. A selective palette of proposed materials comprising of white concrete, finish face plywood, reclaimed Iroko timber, and brushed steel was chosen and applied to various surfaces and finishes throughout to complement the existing brickwork and timber construction of the house. Wherever possible, materials were left in their ‘raw’ state so as to emphasise the texture and surface of the material.

© Simon Kennedy
© Simon Kennedy

The rear extension is flooded with natural light through the use of skylights and a new glazed wall that opens to the rear reinforcing a connection with the existing garden. White concrete and Iroko timber from the internal palette of materials are carried to the external garden surfaces forming utilitarian roles such as planters, benching, barbecue, and storage. The garden is conceived as an external room that will be frequented as much as the internal spaces.

© Simon Kennedy
© Simon Kennedy

Surface drawings and various physical models were made by Studio Gil as part of the design process to develop the spatial and textural language of the project.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Concrete House / Studio Gil" 01 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/530945/concrete-house-studio-gil> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.