the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Shortlisted Designs Revealed for Goldsmiths College Art Gallery

Shortlisted Designs Revealed for Goldsmiths College Art Gallery

Shortlisted Designs Revealed for Goldsmiths College Art Gallery
© Harry Gugger Studios courtesy of Goldsmiths College
© Harry Gugger Studios courtesy of Goldsmiths College

The shortlisted projects in the competition to design a new art gallery for Goldsmiths College at the University of London have been revealed. The project will see a new 400 square metre gallery created in the back of what was formerly a Victorian bath-house, and is now the college's Grade-II listed art studios. Six shortlisted practices were given six weeks to design a gallery which works with the existing industrial structures - including the building's old water tanks.

The designs will now be judged by Goldsmiths' competition jury, a panel which includes David Chipperfield and sculptor Antony Gormley.

Read on after the break for details of all six proposals

© 6a Architects courtesy of Goldsmiths College © Assemble courtesy of Goldsmiths College © Dow Jones Architects courtesy of Goldsmiths College © Jamie Fobert Architects courtesy of Goldsmiths College + 26

6a Architects

© 6a Architects courtesy of Goldsmiths College
© 6a Architects courtesy of Goldsmiths College

The strategy by 6a Architects focuses on creating new galleries with as few changes to the existing structures as possible. They say: "The new Art Gallery at Goldsmiths College already exists. The challenge lies in how to reach it with the smallest intervention.

© 6a Architects courtesy of Goldsmiths College
© 6a Architects courtesy of Goldsmiths College

"The tanks, washrooms and cellars offer not only abundant space for the new gallery but a range of qualities impossible to imagine were they not inherited from the Victorian baths."

© 6a Architects courtesy of Goldsmiths College
© 6a Architects courtesy of Goldsmiths College

The design eschews an overarching concept or grand gestures in favor of a detailed look at each element of the existing building, focusing on how to make each space contribute to the whole.

© 6a Architects courtesy of Goldsmiths College
© 6a Architects courtesy of Goldsmiths College

Assemble

© Assemble courtesy of Goldsmiths College
© Assemble courtesy of Goldsmiths College

Assemble have chosen to add to new steel frame 'lanterns' to add to the space, creating "a provocative and stimulating dialogue between new and old."

© Assemble courtesy of Goldsmiths College
© Assemble courtesy of Goldsmiths College

Assemble also envisage galleries within the old water tanks which make use of the buildings unique character. The galleries within the tanks make use of the iron 'as found', creating a contrast with the more typical 'white box' galleries in the new additions.

© Assemble courtesy of Goldsmiths College
© Assemble courtesy of Goldsmiths College
© Assemble courtesy of Goldsmiths College
© Assemble courtesy of Goldsmiths College
© Assemble courtesy of Goldsmiths College
© Assemble courtesy of Goldsmiths College

Dow Jones Architects

© Dow Jones Architects courtesy of Goldsmiths College
© Dow Jones Architects courtesy of Goldsmiths College

In their proposal, Dow Jones Architects focus on connecting the building back to the city, both metaphorically and physically.

© Dow Jones Architects courtesy of Goldsmiths College
© Dow Jones Architects courtesy of Goldsmiths College

This physical connection is made with a new entrance and public space at the rear of the building. This process also enhances the metaphorical connection to the city, allowing the existing building to express itself more completely as an element within the city.

© Dow Jones Architects courtesy of Goldsmiths College
© Dow Jones Architects courtesy of Goldsmiths College

"The process of stripping away and opening up brings the existing building into the foreground, and emphasises the drama of the tanks and chimney," say the architects.

© Dow Jones Architects courtesy of Goldsmiths College
© Dow Jones Architects courtesy of Goldsmiths College

In addition, a new roof light is inserted between the two tanks, acting as a beacon for the building at night. Inside, the area under this roof light acts as the central organizing space within the building.

© Dow Jones Architects courtesy of Goldsmiths College
© Dow Jones Architects courtesy of Goldsmiths College

Harry Gugger Studio

With another proposal that aims to utilize the existing spaces of the bath house, Harry Gugger Studio's design proposes a series of galleries in both the old tanks and the labyrinth of spaces on the lower floors, with vertical circulation housed within the existing water tower.

© Harry Gugger Studios courtesy of Goldsmiths College
© Harry Gugger Studios courtesy of Goldsmiths College

In a solitary alteration to the exterior structure, the water tanks will be extended upward with clean, modern additions which bring light into the gallery spaces below.

© Harry Gugger Studios courtesy of Goldsmiths College
© Harry Gugger Studios courtesy of Goldsmiths College
© Harry Gugger Studios courtesy of Goldsmiths College
© Harry Gugger Studios courtesy of Goldsmiths College

HAT Projects

© HAT Projects courtesy of Goldsmiths College
© HAT Projects courtesy of Goldsmiths College

One of the major focuses of HAT Projects was to link spaces coherently, designing a new public space outside the building, and a dramatic three-story central space inside which connects the buildings floors.

© HAT Projects courtesy of Goldsmiths College
© HAT Projects courtesy of Goldsmiths College

HAT Projects have also proposed to extend the water tanks upward, however they propose an extension which draws heavily on the embossed appearance of the existing iron panels.

© HAT Projects courtesy of Goldsmiths College
© HAT Projects courtesy of Goldsmiths College

"The powerful identity of the tanks themselves is celebrated and extended both through their internal reuse, and through emphasising and extending their external presence," say the architects.

© HAT Projects courtesy of Goldsmiths College
© HAT Projects courtesy of Goldsmiths College

Jamie Fobert Architects

© Jamie Fobert Architects courtesy of Goldsmiths College
© Jamie Fobert Architects courtesy of Goldsmiths College

Inspired by the way that the rest of the building was converted into the college's MA Studios with minimal intervention, Jamie Fobert Architects have also proposed a design with minimal external additions.

© Jamie Fobert Architects courtesy of Goldsmiths College
© Jamie Fobert Architects courtesy of Goldsmiths College

"The rear of Laurie Grove Baths was not intended as a formal elevation. It is therefore curious and engaging that these buildings will become a significant face for the university," they say. However, they believe the original structures "have a rough beauty which should not be denied."

© Jamie Fobert Architects courtesy of Goldsmiths College
© Jamie Fobert Architects courtesy of Goldsmiths College

Only a steel stair is added, which is designed to blend in with the existing structure, and provides both access and natural light to the main gallery which is situated on the lowest floor.

© Jamie Fobert Architects courtesy of Goldsmiths College
© Jamie Fobert Architects courtesy of Goldsmiths College
About this author
Rory Stott
Author
Cite: Rory Stott. "Shortlisted Designs Revealed for Goldsmiths College Art Gallery" 17 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/528201/shortlisted-designs-revealed-for-goldsmiths-college-art-gallery/> ISSN 0719-8884
Read comments