the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. Belgium
  5. Hlc.r architect
  6. 2013
  7. Renewal ‘Stedelijk Museum Hof van Busleyden’ / dmvA architecten + Hlc.r architect

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Renewal ‘Stedelijk Museum Hof van Busleyden’ / dmvA architecten + Hlc.r architect

  • 01:00 - 8 June, 2014
Renewal ‘Stedelijk Museum Hof van Busleyden’ / dmvA architecten + Hlc.r architect
Renewal ‘Stedelijk Museum Hof van Busleyden’  / dmvA architecten  +  Hlc.r architect, © Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse

© Frederik Vercruysse © Frederik Vercruysse © Frederik Vercruysse © Frederik Vercruysse + 10

  • Design Team

    David Driesen, Tom Verschueren, Valerie Lonnoy, Hans Le Compte en Ria Maesen
  • General contractor

    WGC nv
  • Constructional Engineer

    BAS bvba
  • More Specs Less Specs
© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse

Text description provided by the architects. Concept: absence of architect

‘Hof van Busleyden’ consists of a complex of buildings, built out of brick and sandstone in replicating late gothic style, around three external spaces: the small northern court yard with pine trees, the central rectangular one, paved with cobblestones, and the south-oriented town garden. Since 1938 its function is the one of city museum. The building was protected as a monument.

Diagram
Diagram

Museum-axis

The ‘Hof van Busleyden’ is the northern objective of the museum-axis of Mechelen, but in the same time the connection to some tourist trails. In contrast with the commercial centre, the ‘Grote Markt’ might be seen as the centre of cultural heritage. North of the ‘Grote Markt’ a concentration of important buildings is situated. Walking the scenic routes is experiencing the past.

© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse

Location as a museum object, part of the city

In the proposed concept, the location itself of the ‘Hof van Busleyden’, the central city museum, is sublimed to a museum object. The museum intensifies the local urban culture and is integrated in the tissue of the city. By the sequence of routes, court yards and gardens, with bars, terraces and a bookshop attached, the museum is again an essential part of the city. The museum is being set up by minimal interventions. The 19th century care-takers dwelling is going to be torn down and replaced by a contemporary building volume with a skin of vertical steel strips.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Renewal ‘Stedelijk Museum Hof van Busleyden’ / dmvA architecten + Hlc.r architect" 08 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/513067/renewal-stedelijk-museum-hof-van-busleyden-dmva-architecten-hlc-r-architect/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.