the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. Australia
  5. Francis-Jones Morehen Thorp
  6. 2011
  7. Newcastle Museum / Francis-Jones Morehen Thorp

Newcastle Museum / Francis-Jones Morehen Thorp

  • 01:00 - 16 April, 2014
Newcastle Museum / Francis-Jones Morehen Thorp
Newcastle Museum / Francis-Jones Morehen Thorp, © John Gollings
© John Gollings

© John Gollings © John Gollings © John Gollings © John Gollings + 7

© John Gollings
© John Gollings

Text description provided by the architects. Newcastle Museum consists of a series of revitalised “turn of the Century” industrial brick railway workshop buildings - Blacksmith’s and Wheel Shop (1880), Locomotive Boiler Shop (1887), and New Erecting Shop (1920) located within the urban waterfront regeneration precinct of Honeysuckle. The challenge was to provide a linkage element to not only create a new sense of identity for the heritage structures and to provide an visually and physically accessible entrance to the three buildings, but to also upgrade them to accommodate a national standard museum and associated support requirements, without diminishing the integrity of the existing fabric.

Section
Section

The new building elements are conceived as a series of floating cloud like roof forms that hover in-between the heavy masonry of the existing workshops. These white cloud-like forms draw in natural light, shade and protect visitors and exhibits, while also creating a new sense of entry and central orientation for the Museum circulation.

Below the floating roof forms is the ‘Link’ structure in steel and glass that accommodates the foyer, temporary exhibition and circulation areas. The Link structure is joined to the adjacent Workshop buildings via metal tube-like forms that create extended threshold transitions into differing exhibition volumes.

© John Gollings
© John Gollings
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Newcastle Museum / Francis-Jones Morehen Thorp" 16 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/496324/newcastle-museum-francis-jones-morehen-thorp/> ISSN 0719-8884