the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. United Kingdom
  5. Emrys Architects
  6. 2011
  7. West End Offices Reconversion to Apartments / Emrys Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

West End Offices Reconversion to Apartments / Emrys Architects

  • 01:00 - 6 March, 2014
West End Offices Reconversion to Apartments / Emrys Architects
West End Offices Reconversion to Apartments  / Emrys Architects, © Alan Williams
© Alan Williams

© Alan Williams © Alan Williams © Alan Williams © Alan Williams + 22

© Alan Williams
© Alan Williams

Emrys Architects creates tranquil contemporary apartment building off Oxford Street in London’s West End.

A recent shift in planning policy in Central London, making it easier to change the use of some buildings, has resulted in some fantastic city-centre living.

© Alan Williams
© Alan Williams

We have taken an unattractive, tired 1970s office building in a conservation area just North of Oxford Street in London’s West End and created sixteen private and seven affordable contemporary residential apartments.

Our scheme introduced a stone-clad elevation on Newman Street, re-modelling existing horizontal bands to form balconies allowing it to sit comfortably within the vertical Georgian street pattern. The rear elevation, which sits in a mews-scale streetscape populated by workshop-type buildings, is rendered and timber clad with aluminium windows reinforcing the semi-industrial street scene.

© Alan Williams
© Alan Williams

The existing building had no energy saving measures so by careful re-use of the concrete frame and introduction of relatively inexpensive green features Emrys Architects created very efficient 21st century homes.

© Alan Williams
© Alan Williams

Public Art

Public art has been incorporated into the design of the building. Artist Tess Jaray whose work can be seen at the Tate and the V&A has applied a unique striped terrazzo design to the front entrance steps. This theme continues inside the reception area and common parts of the building with a geometric design created from the same terrazzo. The walls of the common area are lined with her distinctive prints.

© Alan Williams
© Alan Williams

Interiors

The flats are generously sized especially for their location, the penthouses being planned on two floors feel very spacious at 240 m2 and 120 m2 each with large private terraces enjoying stunning views across London. The clean design augments this feeling of openness. The penthouses have ‘seemless’ white bathrooms with limestone floors flowing into Corian units and luxurious stand alone baths. The kitchen countertops are white glass - the all-white island appearing to rise from the walnut floors.

© Alan Williams
© Alan Williams

Location

The bustle of shops and restaurants are around the corner and the building still retains office accommodation on the ground floor but the apartments are calm and quiet. From the penthouse terraces, you can see over the roof tops from the Houses of Parliament to the BT Tower.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "West End Offices Reconversion to Apartments / Emrys Architects" 06 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/483037/west-end-offices-reconversion-to-apartments-emrys-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.