the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. United Kingdom
  5. Hugh Strange Architects
  6. 2014
  7. Architecture Archive / Hugh Strange Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Architecture Archive / Hugh Strange Architects

  • 01:00 - 3 March, 2014
Architecture Archive / Hugh Strange Architects
Architecture Archive / Hugh Strange Architects , © David Grandorge
© David Grandorge

© David Grandorge © David Grandorge © David Grandorge © David Grandorge + 27

  • Structural Timber

    Eurban / Stora Enso
  • Structural Engineer

    Price & Myers
  • Joinery

    Andrew Balls
  • Display Panels

    Jude Dennis / Lars Wagner
  • Construction Manager

    Paul Rawson
  • Budget

    £250,000
  • More Specs Less Specs
© David Grandorge
© David Grandorge

Site & Brief

Located within the context of a working Somerset farmyard, the new building provides an office and store that houses the client’s architectural and family archives. The project sits within an agricultural valley in a mix of buildings that includes a large farmhouse, a converted Dairy Cottage, a traditional wood store and a mix of barns and sheds that date from the 19th Century, through the 1970’s, to a recently completed cow shed.

Axonometric
Axonometric

Layout & Form

The dilapidated walls and roof of an old stone and brick barn have been removed and the remaining walls carefully stabilized and repaired. Within these walls two timber structures have been inserted with a single new roof over-sailing the whole composition and providing a covered entrance. The two new timber buildings are identical in their volumes but subtly differentiated in their fenestration and fit-out. The south building provides a drawing archive and display space and is predominantly top lit by a generous roof light. The North building provides an office space and is characterised by large French windows that offer views to the woods outside. To the rear of the building a modest external space is provided, enclosed by the retaining wall to the sloping side of the valley, with a generous external stair providing access up to the surrounding woodlands.

© David Grandorge
© David Grandorge

Construction & Environment

The new building shell is constructed of a single layer of solid wood without insulation, external cladding or internal lining. The Cross-Laminated Timber panels range from 300mm to 420mm in thickness and simultaneously provide insulation and thermal mass, creating a stable internal environment for the archive in terms of its temperature and relative humidity. The simple timber forms sit on a rough in-situ cast concrete base and are protected by a profiled cement roof similar to those of the surrounding barns. The vented space between the timber and the roof cladding prevents overheating during hot summer months. In contrast to the engineered Spruce construction, the buildings are fit-out with hardwood floor ‘mats’ using timber felled from the surrounding woodlands and dried in the neighbouring wood store. Rough-sawn Cedar floorboards to the office and smooth-sanded and oiled Ash and Beech to the archive distinguish the different characters of the spaces.

Detail Section
Detail Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Architecture Archive / Hugh Strange Architects " 03 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/481518/architecture-archive/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.