the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Laboratory
  4. United States
  5. Todd Schliemann | Ennead Architects
  6. 2014
  7. Weill Cornell Medical College Belfer Research Building / Todd Schliemann | Ennead Architects

Weill Cornell Medical College Belfer Research Building / Todd Schliemann | Ennead Architects

  • 01:00 - 27 February, 2014
Weill Cornell Medical College Belfer Research Building / Todd Schliemann | Ennead Architects
Weill Cornell Medical College Belfer Research Building / Todd Schliemann | Ennead Architects, © Jeff Goldberg/Esto
© Jeff Goldberg/Esto

© Jeff Goldberg/Esto © Jeff Goldberg/Esto © Jeff Goldberg/Esto © Jeff Goldberg/Esto + 26

  • Architects

  • Location

    413 East 69th Street, New York, NY 10021, United States
  • Design Partner

    Todd Schliemann
  • Management Partner

    Duncan Hazard
  • Project Manager

    Lois Mate
  • Project Architect

    Craig McIlhenny
  • Project Team

    Elizabeth Arnaiz, John Barrett, Matt Bissen, Barrett Brown, Colin Davis, Margaret Gorman, Frank Guittard, Katherine Huber, John Jordan, Zubair Kazi, Paul Keene, Stephen Kim, Whasook Lee, Apichat Leungchaikul, Christopher Lewis, James Macho, Nathan MaRae, Dona Orozova, Charmian Place, Graeme Reed, Allison Reeves, Patricia Salas, Adam Sheraden, Paul Stanbridge, Margaret Tyrpa, Marcela Villarroel, Ted Wagner
  • Area

    480000.0 ft2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Management Partner

    Duncan Hazard
  • Structural

    Severud Associates
  • Mechanical/Electrical/Plumbing

    Jaros Baum & Bolles
  • Civil/Geotechnical

    Langan Engineering and Environmental Services, Inc.
  • Landscape Architect

    Quennell Rothschild & Partners, LLP
  • Lighting Design

    Brandston Partnership Inc
  • Curtain Wall

    Heintges & Associates
  • Graphics

    Two Twelve Associates, Inc.
  • Acoustics/Audiovisual/ Information Technology

    Shen Milsom and Wilke, Inc.
  • Security

    Ducibella Venter & Santore
  • Code

    Hughes Associates
  • Sustainable Design

    Atelier Ten Environmental Designers
  • Food Service

    Romano Gatland
  • Elevator

    Iros Elevator Design Services, Inc.
  • Environmental

    AKRF
  • Traffic

    Sam Schwartz Engineering
  • Hardware

    Glezen Fisher Group
  • Laboratory Planners

    Jacobs Consultancy
  • Specifications

    Robert Schwartz Associates
  • Digital Media

    Squint Opera
  • DOB Expediting

    JAM
  • Façade Maintenance

    Entek
  • Movable Equipment

    Equipment Collaborative
  • Art Consultant

    Vick Art Advisors
  • Construction Manager

    Tishman Construction Corporation
  • More Specs Less Specs
© Jeff Goldberg/Esto
© Jeff Goldberg/Esto

Text description provided by the architects. The new Belfer Research Building provides Weill Cornell Medical College with a cutting-edge medical research facility in close proximity to the institution’s existing clinical, research and academic buildings, reinforcing its mission as an urban academic biomedical center and world leader in its field.

First Floor Plan
First Floor Plan

An outgrowth of Ennead’s 2003 master plan for the campus, the design of the Belfer Research Building is intended to complement the National Healthcare Design Award-winning Weill Greenberg Center, the institution’s flagship ambulatory care facility designed by Schliemann and opened in 2007. A two-story space extends from the Belfer entrance to a landscaped garden that connects the two buildings and creates an internalized campus green for Weill Cornell. Classrooms, conference rooms, lounge and study spaces, and a café are connected to the garden.

© Jeff Goldberg/Esto
© Jeff Goldberg/Esto

A humanistic research environment, the building is designed to facilitate high-impact translational research, providing both state-of-the-art efficiency and optimal quality of life on thirteen floors of laboratories, three floors of academic programs and two floors of research support space. Flexible, transparent, open and easily adaptable spaces are designed to break down research silos and encourage communication and cross-disciplinary collaboration. Natural light is optimized throughout the building as transparency between the office and the laboratory zones allows light from the south to permeate the lab bench area, enhancing the environment within the entire laboratory and allowing visual communication between principal investigators and laboratory researchers. Outside the lab, principal investigators’ offices are located along a common corridor that includes shared collaborative spaces – conference rooms, computational spaces, lounge spaces and break room.  A connecting stair linking the office corridor of each floor to an adjacent floor above or below reinforces interdisciplinary interaction.

Cross Section
Cross Section

A digital media wall designed by the London-based firm Squint Opera is part of the building’s sophisticated art program. Visible from the street, it reinforces the transparency of the façade. For both passersby and the scientists and students in the Medical College, the media wall celebrates the spirit of the institution. Both art piece and information resource, the wall consists of over 2,500 high-resolution screens, each behind a lens module, that animate the ground level with a dynamic and innovative installation that conveys information at varying scales and relays the story of the exciting work being accomplished within the building.

© Jeff Goldberg/Esto
© Jeff Goldberg/Esto

The building envelope features a high-performance double-skinned, fritted-glass curtain wall that defines the building’s formal identity and maximizes energy efficiency. The passively vented system is designed to promote controlled convection within the wall cavity, mitigating extreme temperatures on the exterior of the building and significantly reducing temperatures on the interior glass. Openings and sun-shading devices enhance visual and thermal comfort within the office zone, reducing the cooling requirements and the overall carbon footprint of the building in excess of US Green Building Council requirements.  Industry standard components and construction methods are used in the curtainwall design to provide an economically sensitive sustainable solution.  In addition, the incorporation of energy efficient HVAC, lighting control, and water conservation systems, sustainable materials and green construction technologies will enable the building to save approximately 30 percent on energy consumption and reduce carbon dioxide emissions by approximately 26 percent, in comparison to a building complying with the minimum requirements set by typical industry guidelines and standards. The Belfer Research Building is designed to achieve LEED Gold.

Facade Development
Facade Development

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Weill Cornell Medical College Belfer Research Building / Todd Schliemann | Ennead Architects" 27 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/480963/weill-cornell-medical-college-ennead-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.