the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Auditorium
  4. Italy
  5. Labics
  6. 2013
  7. MAST Foundation / Labics

MAST Foundation / Labics

  • 01:00 - 25 October, 2013
MAST Foundation / Labics
MAST Foundation / Labics, © Christian Richters
© Christian Richters

© Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters + 15

  • Architects

  • Location

    Bologna, Italy
  • Architect in Charge

    Maria Claudia Clemente, Francesco Isidori
  • Design Team

    Chiara Capriulo e Carolina Bajetti (project architects), Leonardo Consolazione, Francesca Delicato, Giuditta Milano, Andrea Ottaviani, Luigi Panetta, Dominique Réthans, Maria Adele Savioli, Elisa Villani.
  • Structural

    Proges Engineering
  • Mechanical and Electrical

    Hilson Moran
  • Landscape

    aarch. Paolo Pejrone
  • Area

    25000.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

Text description provided by the architects. Labics has just completed MAST www.mast.org, a new mixed-use complex in Bologna, Italy. MAST Foundation is a cultural and philanthropic institution that focuses on art, technology and innovation and favours the development of creativity and entrepreneurship also cooperating withother institutions, in order to support economic and social growth. Conceived by the president of COESIA -an innovation-based industrial solutions company- Isabella Seragnoli , MAST is a private initative open to the community that improves both staff welfare and the company’s public image . The activities offered to external visitors, as well as the services dedicated to company employees, share the same philosophy based on technology, art and innovation. The building is the result of a restricted design competition held in 2006. The winning architectural firm studio Labics (leaded by Maria Claudia Clemente and Francesco Isidori) was appointed to develop the project.

© Christian Richters
© Christian Richters

Building as a border.

The competition brief asked to develop a series of buildings across the company campus, providing staff facilities – creche, canteen, academy, staff club and wellness centre – as well as public spaces such as a training centre, auditorium, and a company museum. The program of the competition has been interpreted by Labics who aimed at bringing together different functions in a single complex and giving the building greater strength and identity, so as to delineate an interface  between public and private.The final result is a composite building, a sort of micro-city dedicated to arts, innovation and technology appearing as compact volume from the outside, yet articulated in pathways and functions on the inside. Starting from the ground floor,  MAST hosts a company canteen, an exhibition hall, service rooms, a gym and a large nursery with its own garden. First level has an exhibition space and a cafeteria, whereas the top floor is partly occupied by a number of classrooms, a spacious foyer and an auditorium which can accommodate 400 people. Therefore, an underground three-level parking for company staff as well as visitors.

© Christian Richters
© Christian Richters

Between building and path.

To fulfill the elaborate and diverse functional programme requests, the building was designed studying the possible dynamics of users flows through various inner spaces. A continuous path runs through the entire building and links together all the activities , connecting them with the city and turning the complex into an lively place open to the community. Two major pedestrian ramps extend from the core of the building to the main access, from where you can reach the exhibition space on the first floor and then continue toward the foyer and the auditorium, one of the nerve centre of the complex. Passing through the full height space, you cango down to the cafeteria and the company canteen. The complex expresses a somewhat hybrid identity, which cannot be identified with one of the activities hosted, but at the same time, it is able to represent them all.

© Christian Richters
© Christian Richters

Between public and private.

The building differs from the surrounding fragmented urban fabric in that it addresses its context, mediating between the solidity of the existing buildings on the company campus and the open spaces of the nearby River Reno park. It therefore has two ‘fronts’: a private, linear one which relates to the existing company buildings, and a second, public front that opens toward the city and park. This entrance consists of long ramps which directly address the park, inviting the public into the heart of the building.

© Christian Richters
© Christian Richters

Wrapping.

MAST appears as a light, translucent and changeable building. The double skin-glass envelope covers the entire facade and it is composed of two layers: a transparent curtain wall and a glazed layer screenprinted with a pixelated photographic design; at night, the building becomes a bright seetrough object.

© Christian Richters
© Christian Richters

The landscape project  is designed by architect Paolo Pejrone. At the main entrance, the monumental red sculpture ‘Old Grey Beam’ by Mark di Suvero.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Labics
Office
Cite: "MAST Foundation / Labics" 25 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/441245/mast-foundation-labics/> ISSN 0719-8884