the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Rehabilitation Center
  4. United Kingdom
  5. Snøhetta
  6. 2013
  7. Maggies Cancer Caring Center / Snøhetta

Maggies Cancer Caring Center / Snøhetta

  • 01:00 - 14 October, 2013
Maggies Cancer Caring Center / Snøhetta
Maggies Cancer Caring Center / Snøhetta, © Philip Vile
© Philip Vile

© Philip Vile © Philip Vile © Philip Vile © Philip Vile + 15

© Philip Vile
© Philip Vile

Text description provided by the architects. Located on the Southern boundary of Forester Hill Hospital Maggie`s Cancer Care Center is a free standing Pavilion at the edge of the Westburn field.  Nestling in the row of trees marking the course of the Westburn, the Maggies center enjoys views across the fields and ample sunlight from the south and west.

© Philip Vile
© Philip Vile

The Maggies Cancer Caring Center is not a treatment center, but a place where individuals can meet, connect and receive help and guidance.

© Philip Vile
© Philip Vile

The building is conceived as a pavilion in its parkland settings. The soft exterior form envelops the whole of the center and sculpts the main spaces, whilst the timber interior buildings create to more intimate rooms and spaces that the centre requires. The centre is primarily in one ground floor level with a smaller mezzanine area devoted to office functions.

© Philip Vile
© Philip Vile

The most important landscape aspect to the grass covered fields within which the centre sits. The texture and cutting pattern of the grass is proposed developed to form a largescale patter within which the pavilion building forms an integral part. To mark the entrance, a group of Beech trees are planted, contrasting in colour and texture to the existing trees.

First Floor Plan
First Floor Plan

The courtyard garden is at the heart of the center and forms a secluded outdoor space. The courtyard is covered with a mix of hard and soft surfaces.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Maggies Cancer Caring Center / Snøhetta" 14 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/437008/maggies-cancer-caring-center-snohetta/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments