Monumental School Renovation / BYTR Architects

Monumental School Renovation / BYTR Architects

Monumental School Renovation / BYTR Architects - Chair, DeckMonumental School Renovation / BYTR Architects - Stairs, HandrailMonumental School Renovation / BYTR Architects - Windows, FacadeMonumental School Renovation / BYTR Architects - Arcade+ 10

Text description provided by the architects. Having lost its original function in 2005, this former school, located in the centre of Utrecht, was divided into eight elements each to be sold separately and renovated into new residential properties.

Monumental School Renovation / BYTR Architects - Windows
© Cornbread Works

BYTR was asked to renovate two of these elements into three apartments. However, we proposed a more complex spatial solution which would allow for a fourth apartment to be included in the same space, generating more revenue for the project.

Monumental School Renovation / BYTR Architects - Chair, Deck
© Cornbread Works

Years of modifications, improvements and repairs to the facades and interiors have created a rich tapestry of materials and spatial relations which record the long history of the school. BYTR have both drawn upon and continued this tradition when creating the new internal volumes as well as a new external relationship more suited to the school’s new residential function.

Monumental School Renovation / BYTR Architects - Stairs, Handrail
© Cornbread Works

Windows to the rear of the building were lowered to better suit the new domestic condition. The originals were located above head height and offered no views to the outside world, to prevent students from being distracted.

Monumental School Renovation / BYTR Architects - Arcade
© Cornbread Works

The use of mezzanines not only maximizes the amount of livingspace available but also creates an interesting play between different levels, areas of light and dark and introverted versus extraverted spaces. Stairs play an important role in this interior, not only acting as a bridge between these contrasting levels but also an an object which both defines and enhances the space. The clever use of bathrooms, storage and closet space further develop this idea of objects defining rooms.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Utrecht, Hà Lan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Monumental School Renovation / BYTR Architects" 21 May 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/136495/monumental-school-renovation-bytr-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.