Ep Es Cremat / Duch-Pizá Architects

© Jaime Sicilia

Architects: Duch-Pizá Architects
Location: ,
Project Year: 2008
Photographs: Jaime Sicilia

Staircase for Dogs / 07BEACH

© Hiroyuki Oki / Decon Photo Studio

The staircase for dogs, by 07BEACH, was part of the design method for this simple house in . The architects envisioned not just a comfortable place to live, but a space where daily life will be more fun than usual. Therefore, as a unique design feature, the house represents the client’s affection for their two dogs. More images of the project after the break.

Courtesy of Bauwelt
Courtesy of Bauwelt

Bauwelt Prize 2013 Competition

Open to architects and landscape architects all over the world, as well as individuals and teams, the Bauwelt Prize 2013 applies to all categories of “First Work” – from the interior design of shops and stores to prototypal constructions, from…

Climate Adapted Neighborhood / Tredje Natur

Sankt Kjelds square 01

Copenhagen based architecture firm Tredje Natur recently presented their plans to develop ’s first climate adapted neighborhood, which transforms Saint Kjeld’s Quarter into Copenhagen’s greenest neighborhood. The comprehensive urban development project seeks to demonstrate how the city can be arranged so rainwater can be managed in the streets in a more natural and effective way. Their project offers a wide range of pragmatic strategies to meet the many expectations in the area. As a key principle the architects reclaim 20% of the street area by optimizing the infrastructure and parking lots according to current standard. More images and architects’ description after the break.

U House / Jorge Graca Costa

© FG + SG

Architects: Jorge Graca Costa
Location: , Portugal
Project Area: 300.0 sqm
Photographs: FG + SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Courtesy of Mikey Nitro
Courtesy of Mikey Nitro

Unify L.A.: A Radical Urban Intervention Proposal / Mikey Nitro

Mikey Nitro… shared with us his proposal for a people’s park in the financial district of Los Angeles; a Radical Urban Intervention that questions our public realm. It reshapes our humanistic and democratic ideals; to awake and avenge our dusted

House D / Pauhof Architekten

© Mateo Piazza

Architects: Pauhof Architekten
Location: Bressanone,
Project Team: and Barbara Kolb, Hendrik Seibel
Photographs: Mateo Piazza

Courtesy of FreelandBuck
Courtesy of FreelandBuck

Slipstream / FreelandBuck

“Inspired by Lebbeus Woods’ Slipstreaming drawings, this installation is made from over one thousand CNC cut plywood pieces that notch together to create an undulating, dynamically patterned and brightly colored wall. Developed as the extrusion of a 2-dimensional drawing through …

Frank Gehry designs Facebook HQ Expansion

© Frank Gehry/Gehry Partners via Bloomberg (2)
Photo: Frank Gehry/Gehry Partners via Bloomberg

Mark Zuckerberg, the 28-year-old co-founder of , has commissioned Frank Gehry to design a new campus headquarters on the outskirts of Bay, California. Located across the highway from Facebook East, the company’s current headquarters, Facebook West will provide every luxury expected from a modern office space, from a flexible open floor plan, to arcade-filled lounge areas and a massive roof garden.

The enormous, ten acre “room” breaks away from Gehry’s signature curves, and aims to provide a “system that’s not precious, that they [Facebook] can manipulate.” Work benches “line up in curving arcs like swarming fish”, organizing the 420,000 square foot facility into “neighborhoods” that softly flow into each other in an attempt to foster a collaborative, community-like environment.

When Facebook employees need a break, they can retreat to outdoor-terraced cafes for some sushi and barbecue, play arcade games in the lounge with their co-workers, or escape up a “twisting wooden stair” to the lush roof garden.

Construction is scheduled to begin in Spring 2013.

For more information, check out Bloomberg’s exclusive coverage here.

© Frank Gehry/Gehry Partners via Bloomberg (1)
Photo: Frank Gehry/Gehry Partners via Bloomberg
See ArchDaily's exclusive coverage of the 2012 Venice Biennale

Venice Biennale 2012: Ruta del Peregrino responds to “Common Ground”

The Crosses Lookout Point, Las cruces / Elemental – Courtesy of Elemental

Each year, approximately two million Mexican residents take part in the religious phenomenon Ruta del Peregrino (Pilgrim’s Route) – a 117 kilometer pilgrimage through the mountain range of Jalisco that is centered around and moved by the adoration to the Virgin of Talpa. This religious voyage has been taking place since the 17th century and represents the pilgrim’s act of faith carried to penitence. Although conditions are harsh, this sacrifice carried with austerity is an essential part of the promise or offering that become the ritual of purification.

In an effort to provide the historical route with better conditions, nine architecture firms and design offices collaborated to build seven architectural landmarks that provide shelter, services and outlook points for the pilgrims. By establishing a strong relationship with both the extraordinary landscape and the religious rituals of Ruta del Peregrino, the architectural pieces have become the “imaginary landmarks” of a deeply rooted phenomenon.

Continue reading to learn about how this project is contributing to the 2012 Venice Biennale.

Harton Staithes / Plus Three Architecture

© Steve Mayes

Architects: Plus Three Architecture
Location: , UK
Project Manager: Tuner and Townsend
Project Year: 2011
Photographs: Steve Mayes

EXPO Booth / Design Initiatives

Courtesy of

The EXPO Booth, designed and built by Design Initiatives, presented their Not Just a Chair furniture collection which was displayed at the Outdoor Lifestyle Fair from March 21-24 of this year. Two wings curve out of the advertising wall with the company’s logo – the lower one becomes a platform to showcase the furniture objects, the upper one light up the exposed objects. The lower platform can be multi-functionally used as a meeting table. More images and architects’ description after the break.

© WDC Helsinki 2012
© WDC Helsinki 2012

World Design Capital Helsinki 2012 Pavilion / Aalto University Wood Studio

Together with the surrounding Design Museum and the Museum of Finnish Architecture, the Pavilion is the heart of the World Design Capital Helsinki 2012. An open and easy to approach building designed by Aalto University Wood Studio students and specialists,…

See ArchDaily's exclusive coverage of the 2012 Venice Biennale

Venice Biennale 2012: Sneak peek

YouTube Preview Image

The 13th Architecture Biennale is about to start, opening to the public on August 29th. ArchDaily is already in preparing our intensive coverage during the press preview starting Sunday. On this video by the Biennale you can see a small part of the team’s efforts preparing this fascinating event.

More photos of the upcoming exhibits at the Giardini below:

[DES]dobrar Memorial / Aleph Zero + Juliano Monteiro

© Rodrigo Jorge

Designed by Aleph Zero + Juliano Monteiro, the [DES]dobrar Memorial is a space composed by reflective elements which is therefore a cloudy limited space: in, out, far and near, front, back, unique, multiple, real reflection. An important element of the project is one that activates and gives meaning to the objects: the user / observer. Unlike a mere passive spectator, is the observer who composes the piece through its position and its motion in space. Such movement is yet ‘reflected’ by objects that “dance” as the passage of passersby and accuses them of being they, too, actors in a multiple reality, dynamic and interconnected. More images and architects’ description after the break.

© Yosuke Owashi
© Yosuke Owashi

Clopen Shelf Panel / Torafu Architects

The ‘Clopen’ shelf panel, designed by Torafu Architects…, is constructed from elaborate aluminum parts, and at 34mm thick, it looks as if it’s made of natural wood. Attaching sliced veneer to a thin structure, they made space between two

Dutchess House No. 1 / Grzywinski + Pons

© Floto + Warner/OTTO

Architects: Grzywinski + Pons
Location: , NY, USA
Design Team: Matthew Grzywinski, Amador Pons
Project Year: 2012
Photographs: Floto + Warner/OTTO

Villa Rotonda Model overlaid with axonometric / Peter Eisenman and Matt Roman
Villa Rotonda Model overlaid with axonometric / Peter Eisenman and Matt Roman

Palladio Virtuel Exhibition

The 2012–13 season at the Yale School of Architecture Gallery opened on August 20 with Palladio Virtuel. The exhibition, which is on view until October 27, presents a groundbreaking new analysis of the work of Renaissance architect Andrea Palladio by…