NZ10 Apartment / auba studio

NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Living Room, Windows, BeamNZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Table, ChairNZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, BeamNZ10  Apartment / auba studio - Interior PhotographyNZ10  Apartment / auba studio - More Images+ 24

Palma de Mallorca, Spain
  • Architects: auba studio
  • Area Area of this architecture project Area:  1141
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2021
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:  Hansgrohe, JUNG, Bernstein, Cortizo, Finsa, ICONICO, Studio Jaia, Torrens
  • Lead Architect: Santiago Martín-Borregón Navarro
  • Structure: HIMA estructuras - Andrés karg Lara, Fernando Purroy Narvaiza
  • Program: Vivienda aislada en edificio plurifamiliar entre medianeras
  • Patio Area: 549 ft2
  • City: Palma de Mallorca
  • Country: Spain
More SpecsLess Specs
NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography
© José Hevia

Text description provided by the architects. A. CONTEXT

NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Living Room, Sofa, Windows, Facade, Beam
© José Hevia
NZ10  Apartment / auba studio - Image 25 of 29
Axo
NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Living Room, Windows, Beam
© José Hevia

The difficulty in finding affordable rentals and the limited supply of affordable housing in Palma led the owners to seek alternative solutions.
NZ10 is the result of a renovation from an old bakery from the 80s into a home.
The apartment is located on a ground floor in one of the densest neighborhoods in Palma.

NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Windows, Beam
© José Hevia

B. INITIAL CONCEPTS

NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Bedroom, Windows, Door, Facade, Beam
© José Hevia
NZ10  Apartment / auba studio - Image 26 of 29
Plan - Ground floor
NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Bedroom, Windows, Beam, Bed
© José Hevia

The project basically tries to find the balance between natural lighting, privacy and landscape:

NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Bedroom, Chair, Beam, Bed, Windows
© José Hevia

1. LIGHTING

NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Beam
© José Hevia
NZ10  Apartment / auba studio - Image 28 of 29
Sections
NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Countertop
© José Hevia

-The backyard is recovered by throwing the cover of the old kitchen. The footprint of the tiling is maintained as a wink and also generating a texture that serves as support for the patio plants and as an acoustic cushion.

NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Kitchen, Table, Wood
© José Hevia

-The wall that divided the back part, the old kitchen, from the front part is opened.

NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Beam
© José Hevia
NZ10  Apartment / auba studio - Image 29 of 29
Furniture detail
NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Bathroom, Countertop, Chair
© José Hevia

In this way it is possible to generate a light continuity between the front and the rear areas. Two stained glass windows are used that go from wall to wall, one on the front side and one on the back side facing the patio.

NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Beam
© José Hevia

Finally, the ground floor grows approximately 2m towards the patio. This new addition, which amounts to a porch, is executed by means of a light element and with a glazed roof that, due to its location to the north, does not receive any incidence of the sun.

2. PRIVACY

NZ10  Apartment / auba studio - Interior Photography, Windows, Beam
© José Hevia

To try to soften the direct contrast between the house and the street, an intermediate space is generated. In this way, the interior of the house leads directly through the stained-glass window to this "batiport", which is protected from outside views by means of a system of inclined steel slats.
A system strongly inspired by the solutions made in places like Barcelona by the Cru studio.

3. LANDSCAPE

Nature is introduced generating an interior landscape.
In the patio, a linear planter is created with a continuous bench visible from anywhere inside. A larger parterre houses a tree and a technical space.

This landscape is maximized due to the great interior-exterior relationship that has been fostered throughout the house. This achieves a feeling of spaciousness, since the patios, front and rear, are visually part of the interior of the house.

C. DISTRIBUTION

The distribution is generated by means of a linear piece of fir wood furniture, which is placed perpendicular to the patio in such a way that it allows the flow of light between the patio and the façade, while dividing the house into two areas: the living area and the bedrooms zone.

In the day area we have a living room-dining room-kitchen. The kitchen is centered on a stainless-steel island and is supported by the main cabinet.
In the night area we have two bedrooms, a main one with an en-suite bathroom and an auxiliary room. Between both rooms the bathroom areas are located.

All the new actions are carried out with fir wood elements so that the new interventions are clear while providing the warmth that a space with little light needs.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "NZ10 Apartment / auba studio" [Vivienda NZ10 / Auba studio] 20 Feb 2023. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/996720/nz10-apartment-auba-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.