Tube House / Volume Matrix Studio

Tube House / Volume Matrix Studio

Tube House / Volume Matrix Studio - Exterior Photography, Windows, FacadeTube House / Volume Matrix Studio - Exterior Photography, Windows, Facade, CourtyardTube House / Volume Matrix Studio - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, WindowsTube House / Volume Matrix Studio - Interior Photography, Windows, HandrailTube House / Volume Matrix Studio - More Images+ 18

Bang Phra, Thailand
  • Area Area of this architecture project Area:  420
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs
    Photographs:Spaceshift Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:  BPK brick
More SpecsLess Specs
Tube House / Volume Matrix Studio - Exterior Photography, Windows, Facade
© Spaceshift Studio

Text description provided by the architects. The owner of the project is one of three siblings. Since none of the siblings has children, the owner intends to build a house for her mom and her siblings to live together and be able to take care of each other. After the site visit, the architect found that the site is narrow and deep, therefore, the wind cannot flow into the site if we build a building across it. With the objective and site condition, the architects come up with the idea of the T.U.B.E. house, the wind 'Tunnel' that ‘Unite' the 'Brotherhood' and family together while concerning the 'Environment' of the site.

Tube House / Volume Matrix Studio - Exterior Photography, Brick, Facade, Concrete, Courtyard
© Spaceshift Studio
Tube House / Volume Matrix Studio - Interior Photography, Windows, Handrail
© Spaceshift Studio

The tube space placed parallel to the site allows the wind to flow through the mass and flow into each room in the house, creating cross ventilation in the house. The architecture is designed to be 2 stories house. The house's owner can enter the house through a shortcut of the tube, but the guest must walk along the pebbled courtyard to the living room. On the first floor, there is a master bedroom for the mother, who is the center of this house,

Tube House / Volume Matrix Studio - Exterior Photography, Brick, Facade
© Spaceshift Studio
Tube House / Volume Matrix Studio - Image 21 of 23
Plan - First Floor
Tube House / Volume Matrix Studio - Interior Photography, Windows, Facade, Garden, Courtyard
© Spaceshift Studio
Tube House / Volume Matrix Studio - Image 22 of 23
Plan - Second Floor
Tube House / Volume Matrix Studio - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Windows
© Spaceshift Studio

During the daytime, she will live in the living room which is designed to have an opening connected to the tube space to let the wind flow into the living room and create a visual connection between the family living space. On the second floor, there is tube space and two bedrooms. The tube space is the main corridor of the second floor and could be used as a recreation space in the house such as a reading space, or gallery space. Apart from the ventilation issue, the tube also creates an echo effect that allows family members in the house to talk to each other from different corners of the house.

Tube House / Volume Matrix Studio - Exterior Photography, Facade
© Spaceshift Studio

With this planning, there are many pocket gardens with different environments around the house. The front garden gives privacy and a view of the master bedroom, The pebble garden is a welcoming garden for the guest and view of the living room, this garden will be shaded by the tube mass during the daytime, therefore it is suitable to come out and enjoy the fresh air. The west pocket garden next to the main stair blocks the direct sunlight before entering the living room and there are many windows next to this garden that could be opened to create cross ventilation into the living space. The backyard garden next to the canal is suitable to plant tropical trees due to the whole-day sunlight.

Tube House / Volume Matrix Studio - Exterior Photography, Facade
© Spaceshift Studio

Tube House / Volume Matrix Studio - Exterior Photography, Windows
© Spaceshift Studio

Brick has been used to build the tube space because of its weatherproof quality, therefore, in the daytime, the outside temperature is hotter than inside, this allows the wind to flow through the tube space while during the nighttime the brick releases the heat it's collected, create temperature differences between inside and outside the tube which is the cause of the wind. The rooftop space could be accessed from the second-floor corridor, this space could be used for a party or to sit and relax. There are distances between the site and the central city, therefore, during the nighttime, the stars could be visible from this rooftop terrace.

Tube House / Volume Matrix Studio - Exterior Photography, Waterfront, Windows, Garden
© Spaceshift Studio

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Tube House / Volume Matrix Studio" 10 Nov 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/991938/tube-house-volume-matrix-studio> ISSN 0719-8884

© Spaceshift Studio

管道住宅 / Volume Matrix Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.