Courtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc.

Courtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc.
Courtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - Exterior Photography, Windows, Facade
© Ema Peter

Courtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - Exterior Photography, FacadeCourtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - Interior Photography, Bedroom, WindowsCourtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - Interior Photography, Windows, Chair, FacadeCourtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - Interior PhotographyCourtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - More Images+ 18

Vancouver, Canada
  • Project Architect: Michael Leckie
  • Project Lead Design: James Eidse, Emily Dovbniak
  • Project Interiors: Denise Liu, Charlotte Kennedy
  • Project Support: Andrea Zittlau, Irena Jenei, Holden Korbin
  • Audio/Visual Consultant: Audiospace
  • City: Vancouver
  • Country: Canada
More SpecsLess Specs
Courtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - Exterior Photography, Facade
© Ema Peter

Text description provided by the architects. Courtyard House provides a prototypical example of biophilic design and passive solar architecture, with an emphasis on lasting and meaningful personal connection with an embedded natural experience. This emphasis on building ‘less but better’ is contrary to the abundance of local Vancouver-based house designs that maximize built square footage in support of the abstract notion of resale value over lived experience - sacrificing quality for quantity.

Courtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - Interior Photography, Windows, Chair, Facade
© Ema Peter

Using the constraint of discipline required in a smaller functional program, the overall floor area on the ground level behaves as a pair of spaces organized on either side of the courtyard. Private spaces on the second floor feature views of the North Shore mountains and seasonally flowering dogwood trees. The main floor is a polished concrete slab with a minor sectional shift that follows the natural topography of the site. 

Courtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - Image 17 of 23
Plan - Main floor
Courtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - Image 19 of 23
Section - A

The mute exterior of Courtyard House is juxtaposed with a glazed central courtyard on the main floor. The two-story, three-bedroom home features a horseshoe-shaped floor plan, with full height operable glazing connecting the primary living spaces of the main floor to the lush open-air courtyard. At the rear of the house, a cantilevered second floor overhangs a portion of the paved back patio, providing protection from solar gain at the full-width glazing wall.

Courtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - Interior Photography
© Ema Peter
Courtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - Interior Photography, Stairs
© Ema Peter

The fully-glazed street-facing wall of the living room is screened with vertical wood battens for privacy - affording a greater sense of connection outward than inward. The roof line slopes down to the home’s central courtyard from the front, rear, and east side yards, expressing itself on the west elevation. This form results in dramatically vaulted ceilings on the upper floor, where the home’s private spaces are located.

Courtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - Interior Photography, Beam, Courtyard
© Ema Peter

While openings on the main level are characterized by floor-to-ceiling fixed windows and sliding glass doors, the second floor is characterized by discrete punched openings that frame intentional views of the surrounding context. Skylights are intentionally positioned to introduce a provocative experiential dialectic between the upper and lower volumes, as well as assist with passive ventilation. The upper volume is deliberately shifted southward over the full height glazing at the rear yard, providing protection from solar gain in the summer months.  

Courtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - Interior Photography, Bedroom, Windows
© Ema Peter

The material and color palettes that run through the interior maintain the restrained, contemporary sensibility of the architecture. Concrete makes up the floor on the ground level, while white oak is utilized on the second. White oak-wrapped casework and paneling are unadorned, and left in a natural finish in most areas, providing warmth to the otherwise monochromatic grey interior. The main feature of the kitchen and dining area is a monumental stone island, with discrete cooking elements individually embedded into it.

Courtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc. - Interior Photography, Kitchen, Countertop
© Ema Peter

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Courtyard House / Leckie Studio Architecture + Design Inc." 18 Aug 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/987366/courtyard-house-leckie-studio-architecture-plus-design-inc> ISSN 0719-8884

© Ema Peter

庭院之家 / Leckie Studio Architecture + Design Inc.

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.