Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio

Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio

Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Interior Photography, Kitchen, Table, Facade, CourtyardPublichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Exterior PhotographyPublichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Interior Photography, Closet, Chair, Shelving, CountertopPublichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Interior Photography, CourtyardPublichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - More Images+ 23

More SpecsLess Specs
Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Interior Photography, Kitchen, Table, Facade, Courtyard
© Mario Wibowo

Text description provided by the architects. The site lies in the center of Jakarta, sandwiched between buildings in the middle of a dense neighborhood. It's a gem so hidden that you can only reach it via a secret entrance to a private residence. Surrounded by concrete jungle in the tropical city, the location is heavily affected by the urban heat island effect. This unbearable heat also increases year by year due to global warming. With these problems in mind, the architects designed a solution that works with the climate. An environmentally friendly yet comfortable haven, built using local materials with simple techniques by local hands.

Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Interior Photography, Wood, Facade, Beam, Courtyard
© Mario Wibowo
Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Image 17 of 28
Plan - Ground Floor
Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Exterior Photography
© Mario Wibowo

The team transformed the existing 2-story abandoned building into a roastery on the ground floor and a hobby space on the upper floor without changing its structure. Unlike most buildings in Jakarta, the 1st floor was redesigned into an open space, except for a roaster storage room, where sterility is required. The architect designed a combination of man-made shading (gazebo) and natural shading (trees) to cool down the space while still allowing sunlight.

Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Image 18 of 28
Plan - Mezzanine Floor
Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Interior Photography, Closet, Chair, Shelving, Countertop
© Mario Wibowo

The entrance, a wooden deck pathway, was shaded by a gazebo. Underneath the gazebo, a step down from the surface, the team designed seats from the same wood. If you take a seat and look up, you could stargaze through the gazebo skylight. Due to this level-down design, the area seems broader while still utilizing the space well. 

Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Interior Photography, Table, Shelving, Chair
© Mario Wibowo
Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Image 21 of 28
Section
Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair
© Mario Wibowo

The pathway starts with a wooden deck, and an iron bridge over gravel under the trees, and ends with concrete flooring in the roastery. Due to the material play, walking along the pathway, you slow down, taking in the green environment. A curated array of industrial tropical plants greeted you. A sight to marvel at after getting used to seeing tall buildings. The green trees give a vibrant contrast to concrete grey and warm wooden surrounding. Immediately, serenity seeps in. It feels like entering a hidden sanctuary in the middle of Jakarta.

Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Exterior Photography, Facade
© Mario Wibowo

Every single aspect is designed for comfort, including maintenance. Maintenance is as easy as letting nature set its course. The trees don’t have to be watered to thrive. The concrete walls don’t need to be cleaned manually. Moss & little plants will grow on it, adding the ethereal forest-like beauty to the garden. The owner will not replace the woods for decades as the woods get sturdier with water.

Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Interior Photography, Courtyard
© Mario Wibowo
Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Image 24 of 28
Gazebo Detail 02

The design also benefits nature. Unlike the typical Jakarta outdoors, the outdoor area is not covered in concrete. As a result, the soil will absorb heavy rainfall. Other than that, the team reused the woods that comes with the existing building to create concrete wood cast to reduce carbon footprint. Moreover, no electricity is needed in the mornings and afternoons. Every room, even the farthest one from the window, is well-lit with sunlight. You could feel the breeze even on the hottest day. Turning on lights and an air conditioner would be the last thing on your mind.

Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Exterior Photography, Wood, Windows, Beam, Facade, Chair, Deck
© Mario Wibowo

Upon entering the building area, you could see and pick packaged coffee beans, displayed on the rack. After choosing the beans, you could taste them on the wooden bar.

Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Exterior Photography
© Mario Wibowo

The team installed rooster bricks around the stairs leading to a private area to give a sense of privacy. An artful light pattern seeped through the surrounding bricks, illuminating the stairways. Arriving at the hobby space, you could see vinyl display racks and a DJ space. Over the mez­zanine, a skylight was placed to stargaze at night and allow natural light to enter at noon. Bringing in trees and other outdoor elements, the team brings an outdoor feel indoors.

A practical take on urban forest penetration.

Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio - Interior Photography, Garden, Patio, Courtyard
© Mario Wibowo

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Jakarta, Indonesia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Publichood Roastery Pejaten / Arti Design Studio" 02 Aug 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/986346/publichood-roastery-pejaten-arti-design-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.