Lidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4

Lidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4

Lidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4 - Exterior PhotographyLidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4 - Exterior Photography, Shelving, BeamLidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4 - Interior Photography, Windows, Facade, HandrailLidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4 - Exterior Photography, Steel, Handrail+ 27

Paskuqan, Albania
  • Architects: Studioarch4
  • Area Area of this architecture project Area :  2337
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Besart Cani
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoDesk, Enscape, Alumil, EMSH Shpk, Weiss Profil
  • Lead Architects : Lorin Çekrezi, Gjergji Dushniku, Rezart Struga, Klaudjo Cari
  • Design Team : Ada Lushi, Alba Kuçi, Xheni Thomallari, Kamela Sino,Donald Daberdini, Mikaela Maçka, Erazmia Gjikopulli, Edona Causholli, Gerti Struga, Aurora Malaj
  • City : Paskuqan
  • Country : Albania
More SpecsLess Specs
Lidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4 - Exterior Photography, Facade
© Besart Cani

“Lidhja e Prizrenit” kindergarten is located in Paskuqan, Kamëz, near Tirana River. After the earthquake of November 2019, the existing structure was beyond repair, so a new building was required to accommodate a growing number of children in the area. The new kindergarten serves 250 children between the ages of 2 and 6. The primary goal for this project was set on creating contemporary learning spaces that are easily adapted to different activities and in accordance with the specific age group that will use them.

Lidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4 - Exterior Photography, Shelving, Beam
© Besart Cani
Lidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4 - Image 18 of 27
Plan - Ground Floor

Distinctive features of the project are the inner courtyard and the facade. Due to the fact that physical activity plays a crucial part in the healthy development of the children, the indoor courtyard was designed to create opportunities for the use of open spaces throughout the whole year, especially on cold and rainy days.

Lidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4 - Interior Photography, Shelving, Windows, Facade, Handrail
© Besart Cani
Lidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4 - Image 25 of 27
Section
Lidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4 - Interior Photography, Windows, Facade, Handrail
© Besart Cani

This was achieved by designing a glass-covered atrium above the inner courtyard. Moreover, it allows natural light to enter the center of the building and offers flexibility in the functions of the space mainly for learning and performances.

Lidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4 - Exterior Photography, Facade
© Besart Cani

The facade consists of perforated metallic panels. The panels enable the required privacy, provide a soft light penetration, and visually differentiate the kindergarten from the surrounding buildings, providing a landmark for the area. The terrace of the building offers an open space that is easily controlled for games and activities. The outer courtyard provides ample space and greenery for the children to play and learn.

Lidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4 - Exterior Photography
© Besart Cani
Lidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4 - Exterior Photography, Steel, Handrail
© Besart Cani

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Paskuqan, Albania

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lidhja e Prizrenit Kindergarden / StudioArch4" 20 May 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/982175/lidhja-e-prizrenit-kindergarden-studioarch4> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.