We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

ICS Integrated Comprehensive School / Bez+Kock Architekten

ICS Integrated Comprehensive School / Bez+Kock Architekten

© Ebener© Ebener© Ebener© Ebener+ 25

  • Client : Landkreis Schaumburg represented by Thomas Kreimeyer
  • Competition Team : Tilman Rösch, Birgit Rapp
  • Project Team : Marc Nuding, Heiko Grimm, Benjamin Beilharz, Erik Bossog, Hannes Hössel
  • City : Rinteln
  • Country : Germany
More SpecsLess Specs
© Ebener
© Ebener

Text description provided by the architects. The site of the Integrated Comprehensive School is located at Burgfeldsweide, south of the city center of Rinteln (Lower Saxony). A simple and geometrically clear structure, designed for a maximum of 900 pupils, complements the ensemble on the school site opposite the existing high school. With its calm, rectangular geometry, the two-story new building formulates an urban counterpoint to the evolved structure of the existing building.

© Ebener
© Ebener
Site plan
Site plan

Its façade is made of larch wood, which was cut in the client's own forestry operation. Facing the schoolyard, the 112 m long school building has an open entrance zone along its entire long side, which serves as a welcome gesture, a covered break area, a communication space, and access to the individual learning clusters. This mediating entrance creates low-threshold access into a bright and friendly school building.

© Ebener
© Ebener
© Ebener
© Ebener

The internal layout of the new building is also clear and simple: three rectangular double clusters sit on a base occupied by subject rooms and administration, which are subdivided and lit via four inner courtyards. Designed as play yards or interior reed gardens, the inner courtyards allow for easy orientation within the building and clear address the formation of the individual clusters.

© Ebener
© Ebener
© Ebener
© Ebener
Ground floor plan
Ground floor plan

Music and art rooms form the central block of specialized classes on the ground floor, the rather more robust area of workshops is oriented to the west, and the specialized science classes define the back of the building to the north. The administrative area is located close to the bus stops and parking lots, and is thus accessible to parents and teachers by a short route - and yet arranged rather discreetly with respect to school operations.

© Ebener
© Ebener

The ICS was designed to be barrier-free, integrative, and sustainable. It is designed as a demountable solid wood building with a timber frame façade, almost all essential structural and building components remain visible in the interior. This makes timber construction an initial component of the design concept. A pleasant room atmosphere and material haptics are combined with rational production, short construction time, and a future-oriented energy concept.

© Ebener
© Ebener
© Ebener
© Ebener
© Ebener
© Ebener

The new building has KfW 55 standard and is supplied with biogas from a nearby plant. The primary energy factor is fp=0.00. With a yield of 176,000 kWh, the photovoltaic system almost completely covers the projected annual electricity consumption of approx. 200,000 kWh. A total of approx. 2,815 m3 of wood and only approx. 2,650 m3 of concrete was used. 

© Ebener
© Ebener

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Paul-Erdniß-Straße 1, 31737 Rinteln, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: " ICS Integrated Comprehensive School / Bez+Kock Architekten" 06 Apr 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/979707/ics-integrated-comprehensive-school-bez-plus-kock-architekten> ISSN 0719-8884
© Ebener

ICS 综合学院 / Bez+Kock Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.