Boulders House / The Ranch Mine

Boulders House / The Ranch Mine
Boulders House / The Ranch Mine - Exterior Photography, Windows
© Roehner + Ryan

Boulders House / The Ranch Mine - Exterior Photography, Facade, WindowsBoulders House / The Ranch Mine - Exterior Photography, Windows, FacadeBoulders House / The Ranch Mine - Interior Photography, Living Room, Lighting, Windows, BeamBoulders House / The Ranch Mine - Exterior Photography, FacadeBoulders House / The Ranch Mine - More Images+ 22

Scottsdale, United States
More SpecsLess Specs
Boulders House / The Ranch Mine - Exterior Photography, Facade, Windows
© Roehner + Ryan

Text description provided by the architects. Sitting in the afternoon shadow of Lone Mountain in Scottsdale, sits the Boulders residence, a new 2400 square foot home designed by Phoenix-based architecture firm The Ranch Mine. The property is located in the Sonoran Desert on the northern edge of Scottsdale, an area with unique geology highlighted by extremely large, 12 million-year-old boulders.

Boulders House / The Ranch Mine - Exterior Photography, Facade
© Roehner + Ryan

When studying the site before starting the design of the house, The Ranch Mine came across three very large boulders, stacked in a way that created a protected and shaded area, a respite from the desert sun for the local fauna. Simple, functional, and at the same time powerful in form, this outcrop became the inspiration for the house.

Boulders House / The Ranch Mine - Exterior Photography, Courtyard, Patio
© Roehner + Ryan
Boulders House / The Ranch Mine - Image 23 of 27
Floor plan

Two bedrooms wings support a large cantilevered roof between them that provides cover for the indoor and outdoor living spaces. The large, cantilevered roof features openings that provide extra diffused light into the patio area while allowing hot air to rise and escape through.  

Boulders House / The Ranch Mine - Interior Photography, Living Room, Table, Sofa, Chair, Beam
© Roehner + Ryan
Boulders House / The Ranch Mine - Interior Photography, Living Room, Lighting, Windows, Beam
© Roehner + Ryan

The bedroom wings are rotated at 90 degrees from each other, creating an L-shaped plan that forms a courtyard for outdoor living and defines two distinct views. The short view looks at Lone Mountain, about 1000 feet away from the base of the mountain across the desert terrain. The long view looks towards the mountains a few miles to the northwest, in the small town of Cave Creek.

Boulders House / The Ranch Mine - Interior Photography
© Roehner + Ryan

At the edge of one of the bedrooms, wings are a yoga/pool pavilion. This area filters the low morning light through a timber screen for yoga practice before taking a refreshing dip in the pool. The pavilion area includes lockers for fresh clothes and pool towels as well as a hidden outdoor shower with an oculus view of the desert sky.

Boulders House / The Ranch Mine - Interior Photography, Facade, Courtyard
© Roehner + Ryan

On the interior, large sliding glass doors connect the great room to the pool courtyard while clerestory windows on both the south and north flood the space with natural light. This area of North Scottsdale is a dark sky area so spectacular stargazing can occur on nice evenings from the pool courtyard or even from the comfort of the great room through the high clerestory windows.

Boulders House / The Ranch Mine - Exterior Photography
© Roehner + Ryan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Boulders House / The Ranch Mine" 06 Mar 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/977959/boulders-house-the-ranch-mine> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.