Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects

Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects
Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Beam, Facade, Garden
© Hao Chen

Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, CityscapeShanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior PhotographyShanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Windows, GardenShanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, GardenShanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - More Images+ 34

More SpecsLess Specs
Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Facade
pavilion of symbiosis. Image © Hao Chen

Overall Planning and Orientation. The overall location of the project is east of the Shanghai Yangpu bridge, which belongs to the south part of the Yangpu Riverfront. This area was originally called "Yangshupu Industrial Belt"——an industrial agglomeration area south of Yangshupu Road, adjacent to Huangpu River, starting from Qinhuangdao Road in the west and ending at Liping Road in the east. From west to east, it spans six historic factories, namely, Power Station Auxiliary West Building, National Cotton No. 9 Factory, Power Station Auxiliary East Building, Shanghai Soap Factory, Yangshupu Coal yard, and Gasworks. It covers an area of about 150,000 square meters and has about 1.2 kilometers of waterfront. As the birthplace of modern industry in Shanghai, the industrial zone along the riverside stretches for tens of miles and has the characteristics of early time, multiple types, wide distribution, and large scale. The public space takes the dense industrial factory area (300-500m section) as the design node, reflecting the demand for spatial diversity.

Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Cityscape, Coast
aerial night view. Image © Fangfang Tian
Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Garden
stone wall. Image © Hao Chen

Following the completion of the Pudong Minsheng Wharf Reconnection project, three independent firms, Atelier Z+, Atelier Liu Yuyang Architects, and Atelier Deshaus, have been invited to participate in the preliminary planning and concept of the Yangpu riverfront public space since 2018. Furthermore, a joint working group was organized in a cluster mode, which was led by Atelier Z+ to complete the whole process design and section area deep design. Ultimately, it hopes to achieve limited intervention and low-impact development. With minimum manual intervention, the authenticity of industrial docks is retained to the maximum extent. In addition to the overall planning and connection design, Atelier Liu Yuyang Architects also take charge of the deep design and construction coordination of the area of Yangpu riverfront Power Station Auxiliary East Building.

Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Cityscape, Garden
renovated factory. Image © Fangfang Tian
Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Image 30 of 39
concept axonometric
Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Garden
pavilion of symbiosis activity area. Image © Fangfang Tian

Design Strategy and Landscape Layout. It is the former site of the Shanghai Power Station Auxiliary Equipment Works East Building. The design aims to preserve the wildness, freshness, nature, and downshifting character of the site by adopting the concept of limited disturbance. The existing camphor trees are retained and one of the former warehouses is transformed into an open Pavilion of Symbiosis. The design also takes into consideration the historical texture of the site and introduces a system of pedestrian routes and bicycle paths. The newly built elements, Garden of Vestige, Meadow in Succession, and Eco Pond, are established through historic relics, the canal and building remain, and as the skeleton to the landscape. As an ensemble, the site provides visitors different touches of the landscape when strolling inside, and together they make the East Campus an everyday landscape that not only functions as the riverside open space for city life but also offers fun and diversity similar to traditional gardens in the Yangtze River Delta.

Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Cityscape
renovated factory. Image © Fangfang Tian
Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography
pavilion of symbiosis. Image © Fangfang Tian
Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Windows, Garden
walls and landscape. Image © Fangfang Tian

Pavilion of Symbiosis. An old factory building of Shanghai Boiler Works (1953-1979) was set for demolition due to road planning. By analyzing the angle and orientation of the planned traffic road, the design proposed to retain and reinforce half of the original building to form a unique structure and geometric condition. The roof was opened up to let in sunshine and to allow the growth of new green vegetation from within. Preserved as well as newly installed doors and windows, sandpit for kids, and the landscape coteau make the whole structure an integrated whole. By preserving and restoring the original space and partial structure of the Boiler Works, the Pavilion of Symbiosis functions as an open space for all citizens, fusing together architecture and landscape, history, and city.

Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Facade
pavilion of symbiosis with road passing through. Image © Fangfang Tian
Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade
pavilion of symbiosis and running lane. Image © Fangfang Tian

Garden of Vestige. The demolished fragments of the original building are reused to build a wall representing the remains of the former sites. A landscape slope and garden paths lead to the Garden of Vestige and the indoor office space is transformed into a garden space. The garden, linked up with the riverside paths, offers both views of Huangpu Riverside and Yangpu industrial zone.

Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Windows, Garden
walking path. Image © Fangfang Tian
Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Image 28 of 39
vegetation plan
Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Garden
stone wall. Image © Fangfang Tian

Meadow in Succession. Walls made of concrete blocks contained within the Gabion baskets are built on the former site of canal and factory buildings to represent the original factory building relics. The man-made meadow also encourages visitors to observe the growth and decay of vegetation and to experience the four seasons of Shanghai.

Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Garden
walking path. Image © Hao Chen

Eco Pond. Applying the techniques of sponge city, the Eco Pond collects rainwater from the site and is connected with the groundwater, the Eco Pond brings out natural accesses to Huangpu River for visitors to enjoy. It brought out natural access between visitors and the Huangpu River while providing the ground for leisure activities.

Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects - Exterior Photography, Waterfront, Garden
pavilion of symbiosis night view. Image © Fangfang Tian

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Yangpu district, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Shanghai Yangpu Riverfront Power Station Auxiliary East Building / Atelier Liu Yuyang Architects" 29 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974224/shanghai-yangpu-riverfront-power-station-auxiliary-east-building-atelier-liu-yuyang-architects> ISSN 0719-8884

© Hao Chen

上海杨树浦六厂滨江公共空间更新—电站辅机厂东厂 / 刘宇扬建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.