Cobogó House / CHX Arquitetos

Cobogó House / CHX Arquitetos

Cobogó House / CHX Arquitetos - Exterior PhotographyCobogó House / CHX Arquitetos - Interior Photography, ChairCobogó House / CHX Arquitetos - Interior Photography, Dining roomCobogó House / CHX Arquitetos - Interior PhotographyCobogó House / CHX Arquitetos - More Images+ 30

São Carlos, Brazil
  • Architects: CHX Arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area :  295
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Photographs
    Photographs :Pedro Kok
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Alex Alves Gabriel, Art Final, CHX Arquitetos, Casa dos Portões, Deca, Jmar, Marcenaria Santana Dourado, Metalgrade, Proveraço, Scala Técnica, Serginho Carpintaria São Carlos, Tramontina
  • Project Team : Chan Hua Xin, Claudia Magon, Ana Karla Olimpio Pereira, Debora C. Dalbó do Nascimento
  • City : São Carlos
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
Cobogó House / CHX Arquitetos - Exterior Photography
© Pedro Kok

Text description provided by the architects. Located on an urban lot within a consolidated neighborhood in the central region of the city of São Carlos, in the interior of the State of São Paulo, the project for this residence opts for a volumetric configuration facing the interior of the lot, with the intention of guaranteeing maximum privacy to the residents. The landscaping was designed at the same time and plays a fundamental role in shaping spaces, composing backgrounds and controlling temperature and solar incidence.

Cobogó House / CHX Arquitetos - Exterior Photography
© Pedro Kok
Cobogó House / CHX Arquitetos - Exterior Photography
© Pedro Kok
Cobogó House / CHX Arquitetos - Image 29 of 35
Plan
Cobogó House / CHX Arquitetos - Interior Photography
© Pedro Kok

The lateral structural gables associated with the orthogonal mesh of steel beams and also the choice for an occupation with front-to-bottom orientation result in an atypical implementation of fills and voids. The spaces are connected to the garden areas, ensuring natural lighting and ventilation, as well as the possibility of expansion, making the internal - external boundary subtle.

Cobogó House / CHX Arquitetos - Exterior Photography
© Pedro Kok
Cobogó House / CHX Arquitetos - Interior Photography
© Pedro Kok

On the ground floor, the distribution of common use spaces and their interrelationships are organized by the positioning of their openings and controlled by elements with visual permeability, whether built or vegetated. The garage and office are independent from the rest of the residence and are on the edge of the front façade, maintaining direct visual contact with the street through a metal clapboard.

Cobogó House / CHX Arquitetos - Exterior Photography
© Pedro Kok

A single generous room integrates the entire common area, including the leisure area, and opens onto the tree-lined back garden. On the upper floor, where the suites and intimate areas are located, the same logic of visual filtering and expansion of environments is maintained, in this case for private balconies or garden slabs for common use.

Cobogó House / CHX Arquitetos - Interior Photography, Chair
© Pedro Kok
Cobogó House / CHX Arquitetos - Interior Photography, Dining room
© Pedro Kok
Cobogó House / CHX Arquitetos - Image 30 of 35
Plan
Cobogó House / CHX Arquitetos - Image 33 of 35
Section
Cobogó House / CHX Arquitetos - Interior Photography
© Pedro Kok
Cobogó House / CHX Arquitetos - Interior Photography, Chair
© Pedro Kok

The choice of construction elements reinforces the intention to maintain a visual connection throughout the project, whether between the internal environments and its gardens, between the floors and even between the residence and the street. The concrete cast element (developed by the office with support from partners), for example, characterizes the self-supporting frontal plane that brings sobriety and lightness to the façade. The floor plans of the balconies and external circulations are in metallic grid, keeping the solar incidence on the lower floor.

Cobogó House / CHX Arquitetos - Exterior Photography
© Pedro Kok

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Cobogó House / CHX Arquitetos" [Residência Cobogó / CHX Arquitetos] 27 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974189/cobogo-house-chx-arquitetos> ISSN 0719-8884

© Pedro Kok

Cobogó 住宅 / CHX Arquitetos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.