We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Indian Residential School History and Dialogue Centre / Formline Architecture + Urbanism

Indian Residential School History and Dialogue Centre / Formline Architecture + Urbanism

© Andrew Latreille© Andrew Latreille© Andrew Latreille© Andrew Latreille+ 27

More SpecsLess Specs
© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

Text description provided by the architects. Nestled between the Irving K Barber Learning Centre and the Koerner Library located at the centre of Canada’s second largest university, this project unifies architectural themes of memory and social dialogue. This is a place for re-thinking the relationship between Indigenous peoples and Canadian society and a centre for dialogue for community members and scholars and a powerful recognition of Indigenous culture and history in the heart of the campus. This two-level facility is comprised of a portion of existing basement space in Koerner Library and new construction above on the mid-level plaza leading from Koerner Library to the Irving K. Barber Learning Centre.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille
Section 02
Section 02

Drawing on community engagement, emergent technologies, and collaborative approaches, the IRSHDC aims to facilitate informed dialogue and more transparent information practices. As a framework that seeks to privilege respectful, equitable and innovative access to records and information, the IRSHDC’s developing systems and space of inquiry can model a new platform for information stewardship, particularly relating to collections that hold records of traumatic events – one that is pluralistic and seeks to support agency.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

The physical displacement of architectonic volumes becomes an analogue to the reconciliation process itself, which is first obliged to mark ruptures, and then seeks to heal them. At the request of Linc Kesler the previous Director of the House of Learning the building must capture the Indigenous Spirit without representing any one Nation. The building is designed with the intention of unifying themes of memory, symbolism reflecting the diversity of Indigenous Peoples.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille
© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

Key Building Elements:
•           Copper Roof - The Chief’s Copper represents the dignity of the Coast Salish peoples.
•           Charred Cedar Planks - The charred cladding is symbolic of the scarring of residential school survivors. The planks, once charred, are more resilient, reflective of the strengths of Survivors and their families.
•           Abundant glazing - Generous glazing and direct connection to the surrounding landscape was a request from Musqueam residential school survivors - “There may be emotional response to the past and it is important to pause and reflect and look out and be connected to nature wherever you are in the building”.
•           Glass Waterfall- A rainwater accent feature on the lower level symbolizes the tears of survivors who suffered traumatic experiences in residential schools.
•           Woven Cedar Wall- As you descend the stairs to the exhibit space a grand woven cedar wall on one side of the stairs represents the basket weaving.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille
Section 01
Section 01

The building is designed to LEED Gold standards employing low velocity displacement ventilation, a high-performance envelope, and a structure of CLT roof, and walls and perimeter glulam columns. Concealed w-section steel beams above the CLT roof panels with riveted connections avoid drop beams and allow for generous thin overhangs. 

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

The dialogue of the building and the reconfigured landscape bowel reinvigorates this part of the campus creating a place for students to pause and reflect.  There is serene confidence and new optimism for indigeneity that can now take its place amongst Canada’s most powerful institutions, and that it has become prospective, not just retrospective.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:University of British Columbia, Vancouver, BC, Canada

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Indian Residential School History and Dialogue Centre / Formline Architecture + Urbanism" 26 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974122/indian-residential-school-history-and-dialogue-centre-formline-architecture-plus-urbanism> ISSN 0719-8884
© Andrew Latreille

印第安寄宿学校历史和对话中心 / Formline Architecture + Urbanism

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.