Alas Paraguayas House / OMCM arquitectos

Alas Paraguayas House / OMCM arquitectos
Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Exterior Photography
© Leonardo Mendez

Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Exterior PhotographyAlas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Interior PhotographyAlas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Interior PhotographyAlas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Interior Photography, BeamAlas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - More Images+ 23

Asunción, Paraguay
  • Architects: OMCM arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area :  512
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Leonardo Mendez
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoDesk, Porcelanato xxx, Roca, Trimble Navigation
More SpecsLess Specs
Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Exterior Photography
© Leonardo Mendez

Text description provided by the architects. The intervention is located in the residential neighborhood of Los Laureles de Asunción, on a recently paved street that has begun to have more and more disturbing vehicular traffic. The initial commission: a quick and routine repair that would consist of laying one or two walls, fixing the bathrooms, and general painting.

Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Exterior Photography
© Leonardo Mendez

Although the original building had a solid structure, we were able to verify that the facilities were in a considerable state of deterioration due to the passage of time, with subsidence of floors as a result of leaks, fissures, and moisture stains. There were narrow and dark spaces that did not favor good lighting and natural ventilation, among other shortcomings in the functional design of the house.

Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Exterior Photography
© Leonardo Mendez

Through a deeper diagnosis and in consensus with the owner of the property, we determined that it would be appropriate to take advantage of the occasion to rectify such inconveniences. This challenge also gave us the opportunity to provide the building with a new identity, more adapted to the requirements of contemporary life and better adapted to the climatic context of our region.

Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Interior Photography
© Leonardo Mendez

In the process of de-roofing to re-insulate, we discovered that certain areas of the roof, both in front and in the back of the house, were supported on reinforced concrete slabs, which gave us the possibility of increasing habitable surfaces without increasing the footprint, creating expansion balconies and terraces to the upper floor and reusing the wood of the false ceiling to create pergolas that generate shade and pleasant environments for spending time with the family.

Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Interior Photography
© Leonardo Mendez

Continuing with the adaptation measures to the Paraguayan sub-tropical climate, we proposed some filters with ceramic badgers arranged in a V-shaped formation, hung over the homely baptized - "coat racks" that, while granting greater privacy, sift the east-west solar exposure of the facades, driving and directing the prevailing wind between the grooves of the frame towards the interior of the house, emulating the famous Venturi effect that, due to the difference in the inlet and outlet section of the flows, generates an increase in the wind speed and consequently a refreshing sensation, thus obtaining greater thermal comfort and energy savings.

Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Interior Photography, Facade, Beam
© Leonardo Mendez
Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Exterior Photography, Beam
© Leonardo Mendez
Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Exterior Photography
© Leonardo Mendez

Inside the house and especially in the social areas, redundant walls and unnecessary unevenness were eliminated to achieve fluid, larger, ventilated, and naturally illuminated spaces. Meanwhile, the rehabilitation of the barbecue area and service area located at the rear end of the house was achieved through the incorporation of a channel slab supported from border to border that extended and organized the spaces in a more comfortable and functional way.

Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Interior Photography
© Leonardo Mendez
Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Interior Photography
© Leonardo Mendez
Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Image 22 of 28
Starting Situation - Ground Floor
Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Image 23 of 28
Current Situation - Ground Floor
Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Exterior Photography
© Leonardo Mendez

The result, a renovated and completely rethought house that is incorporated into the urban fabric in a more coherent and lasting way, with spacious and healthy spaces that allow the social congregation of family and friends, as well as the sample of an alternative of constructive thinking based in conventional and accessible materials, adapted to our climate, our technological possibilities and human resources.

Alas Paraguayas House  / OMCM arquitectos - Exterior Photography
© Leonardo Mendez

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Alas Paraguayas House / OMCM arquitectos" [Vivienda alas paraguayas / OMCM arquitectos] 06 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972904/alas-paraguayas-house-omcm-arquitectos> ISSN 0719-8884

© Leonardo Mendez

陶瓷板百叶,巴拉圭私宅 / OMCM arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.