Jaume's House / Guillem Carrera

Jaume's House / Guillem Carrera
Jaume's House / Guillem Carrera - Exterior Photography
© Adrià Goula

Jaume's House / Guillem Carrera - Exterior PhotographyJaume's House / Guillem Carrera - Interior Photography, StairsJaume's House / Guillem Carrera - Interior Photography, StairsJaume's House / Guillem Carrera - Interior PhotographyJaume's House / Guillem Carrera - More Images+ 23

Tarragona, Spain
More SpecsLess Specs
Jaume's House / Guillem Carrera - Exterior Photography
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. The location of this house is part of a small urban fabric with a triangular floor plan, which is embedded and delimited by the highway, Rovira and Virgili Street, the cemetery and the underpass of the highway. It is an area with particular morphological features, made up of small plots, which most of them were built with small houses between the middle and the end of the 20th century. These are accessed through U-shaped entrance and exit, which at the same time meets an inner square. Since the plots are small, the distance between the existing buildings is small and there are low separating fences, the residents of the area live in visual contact with each other, obtaining a lively and active community. Observation and analysis of the existing houses built in the area indicated that most of these homes are compact in volume and occupy a large portion of the plot, resulting in small and residual non-built spaces with little or no connectivity and visual connection with the interior of buildings. At the same time, the main façades with the largest openings are aligned with the street, regardless of their solar orientation.

Jaume's House / Guillem Carrera - Interior Photography
© Adrià Goula

In response to this analysis, the house adopts a singular strategy: the main façade does not face the street; it looks onto the garden, facing south. The entire building is structured towards the garden, but maximum integration is created on the ground floor by a porch in the center of the house that connects the exterior and interior of the house. A constructive discontinuity is created in order to have a central shady space for living and to have the width of the plot free of buildings and in direct contact with the non-built spaces. To the right and left of the porch there is a practical living program: on one side a suite with bathroom and dressing room and on the other a living-kitchen-dining room, which is connected to the study on the first floor by a double-height. At the same time, this space is also connected to the basement, which is used for facilities and storage. The indoor program is completed on the first floor with two bedrooms and an additional bathroom, and the outdoor program with a terrace on the first floor and a second terrace lookout point on the covered floor from which you can see various visual landmarks of the city of Tarragona such as the old town, the sea, and the Ermita de la Salut. The volumetry was designed using simple shapes and a mixed structure according to the construction of the existing buildings in the area, without changing the original topography. The street façade has two height levels in order to adapt and to create the transition between a first neighboring building on the ground floor and a second four-floor building. The non-buildings outside areas should be occupied by a sidewalk on the edge of the building and by landscaped or vegetable garden areas.

Jaume's House / Guillem Carrera - Interior Photography, Stairs
© Adrià Goula
Jaume's House / Guillem Carrera - Image 22 of 28
Planta baja
Jaume's House / Guillem Carrera - Interior Photography, Kitchen
© Adrià Goula
Jaume's House / Guillem Carrera - Image 23 of 28
Planta alta
Jaume's House / Guillem Carrera - Interior Photography
© Adrià Goula

The plot has a limited amount of building space. For this reason, various strategies have been developed to use the space and expand the perception of the dimension of the interior space, such as the outside porch, the double-height of the living-dining room, the integration of the circulation areas within the different rooms, the capture of natural light through strategically placed windows or skylights and the creation of three triangular protruding windows that at the same time become floating interiors spaces of seclusion and in visual contact with the garden.

Jaume's House / Guillem Carrera - Exterior Photography
© Adrià Goula

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Jaume's House / Guillem Carrera" [Casa d’en Jaume / Guillem Carrera] 28 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972060/jaumes-house-guillem-carrera> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.