Deakin Law School Building / Woods Bagot

Deakin Law School Building / Woods Bagot

Deakin Law School Building / Woods Bagot - Interior Photography, Stairs, Windows, HandrailDeakin Law School Building / Woods Bagot - Interior Photography, StairsDeakin Law School Building / Woods Bagot - Interior Photography, Stairs, Chair, HandrailDeakin Law School Building / Woods Bagot - Exterior Photography, Facade, WindowsDeakin Law School Building / Woods Bagot - More Images+ 12

  • Architects: Woods Bagot
  • Area Area of this architecture project Area:  18350
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs
    Photographs:Peter Bennetts
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:  Autex, Interface, Axona Aichi, Ihreborn, JSB, Jardan, Knauf, Kvadrat, Laminex, Light project, Lotus, LuxFX, Maharam, Swiss Design, Tacchini, Thinking Works, This Weber, VMZINC, Versalux, Walter Knoll
  • Principal In Charge: Sarah Ball
  • Design Principal: Bruno Mendes
  • Design Leader: Jordon Saunders
  • Project Architect: Brad Holt
  • Project Team Members: Bolun Chen, Clare Debney, Matt Si, David Ley, Fernanda Eusebio, Stuart Patterson, Jo Dane, Albert Fravel, Caitlin Murray, Kenneth Chou
  • City: Burwood
  • Country: Australia
More SpecsLess Specs
Deakin Law School Building / Woods Bagot - Exterior Photography, Facade, Windows
© Peter Bennetts

Text description provided by the architects. Woods Bagot’s Deakin Law School Building introduces a sculptural and coiled learning environment to reconcile the university’s splintered Burwood Campus in Melbourne. Creating a beacon and gateway to the Elgar Road Precinct the building provides a point of orientation, wayfinding, and enhanced campus experience. The Deakin Law School Building’s arresting geometry arose from the innovative blend of learning spaces held within. Each space addresses a different emerging methodology of teaching, doing away with the traditional lecture theatre in the process.

Deakin Law School Building / Woods Bagot - Interior Photography, Stairs, Windows, Handrail
© Peter Bennetts
Deakin Law School Building / Woods Bagot - Interior Photography, Stairs, Chair, Handrail
© Peter Bennetts

The building delivers five levels of flexible, media-rich learning spaces that cut across the continuum of formality and informality, with students able to move seamlessly between modes of learning. Technology bars, group pods, and individual spaces create opportunities for connection, collaboration, or private study.

Deakin Law School Building / Woods Bagot - Interior Photography, Living Room
© Peter Bennetts
Deakin Law School Building / Woods Bagot - Image 17 of 17
Plan

Two levels are dedicated entirely to student support and health and wellbeing services, with spaces allocated for student retreat and contemplation on campus. The Wellness Garden, nestled between the building and Gardeners Creek Reserve, features native plants, stones, a deconstructed creek, and tiered seating.  While the winter garden on level five provides a space high above the trees, with a vertical plant wall and floor-to-ceiling glass louvers. Three larger experimental Premier Learning Spaces challenge conventional learning typologies – a large, tiered presentation space is designed to serve as collaborative space when not in presentation mode; large group working spaces can operate as informal learning spaces when not timetabled.

Deakin Law School Building / Woods Bagot - Interior Photography, Stairs
© Peter Bennetts

Set apart from this main rectilinear teaching wing and in an orchestrated contrast of masses, the Premier Learning Space is clad in zinc and articulated as curved organic extrusions. Each response to the site’s sloping landscape, moving students energetically through the space and spiraling upward to frame a different view of the precinct. Sitting on the Northwest edge of the university’s Burwood Campus, the law school site was largely disassociated from much of the campus due to the waterway that schisms the campus in two.

Deakin Law School Building / Woods Bagot - Interior Photography, Table, Chair
© Peter Bennetts

A new link bridge completed during the Law Building’s construction sought to provide a connection back to the Elgar Road Precinct. With an understanding of the proposed bridge design, Woods Bagot this constraint as an opportunity for the building to form a mediation role within the campus, an organizational framework for the public realm, and the existing campus infrastructure. The building’s striking form and glinting materiality serve as a form of wayfinding, ushering students across the link bridge and creating a campus traversability that had never existed before.

Deakin Law School Building / Woods Bagot - Interior Photography
© Peter Bennetts

The first large general-purpose learning and teaching space added to the campus in a decade, Woods Bagot has created a learning landmark that embodies the university’s commitment to evolving pedagogies. A campus catalyst and arresting arrival point within the university’s Elgar Road Precinct, the building’s impact extends well beyond its perimeter.

Deakin Law School Building / Woods Bagot - Exterior Photography, Facade
© Peter Bennetts

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:221 Burwood Hwy, Burwood VIC 3125, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Deakin Law School Building / Woods Bagot" 14 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970016/deakin-law-school-building-woods-bagot> ISSN 0719-8884

© Peter Bennetts

迪肯大学法学院大楼 / 伍兹贝格

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.