Ruten Park / SpaceGroup

Ruten Park / SpaceGroup

Ruten Park / SpaceGroup - Exterior PhotographyRuten Park / SpaceGroup - Exterior Photography, FacadeRuten Park / SpaceGroup - Exterior PhotographyRuten Park / SpaceGroup - Exterior PhotographyRuten Park / SpaceGroup - More Images+ 30

More SpecsLess Specs
Ruten Park / SpaceGroup - Interior Photography, Facade
© Ivan Brodey

Text description provided by the architects. A street battle is over. Hard infrastructure turned soft – from central parking to central park. Sandwiched between two contexts of the (car-based) oil host city of Sandnes, Ruten park is framed by the elevated train tracks and a large shopping mall. The former parking lot provided a central and generous open space protected only by its capacity of cars. RUTEN has remained a buffer in the urban development in anticipation of something bigger - as the Central Park in New York was built before the Manhattan grid was condensed around it.

Ruten Park / SpaceGroup - Exterior Photography, Facade
© Ivan Brodey

A paradigm shift since the competition win in 2012, removing all car parking and cross-traffic - has been heavily pushed through by a 9-year process of locally implemented research, diplomacy and activism by the architects.

Ruten Park / SpaceGroup - Image 27 of 35
Exploded axonometric landscape

Sandnes’ historic center remains a small-scaled urban fabric. The new district by the waterfront has a distinctly different dimension - scaled up to the old post-industrial structures on site. By overlapping the two adjacent contexts, the new RUTEN is adapted to both. Referencing the adjacent historic city, a 6x6meter grid of trees, columns and lampposts is extended onto the site.      

Ruten Park / SpaceGroup - Exterior Photography
© Ivan Brodey

The Ring reflects the large scale of the fast-growing city on the waterfront. Together, these layers reestablish RUTEN as a natural center and pivoting point of Sandnes´ future-looking city with strong roots and proud local history. As an iconic landmark, The RING provides new identity and new connections, creating a new public space below and within the light unifying roof. As an urban umbrella the floating, undulating structure 5-6 meters above the ground celebrates all weather conditions and invites for expanded use on the local average of 228 annual rainy days.

Ruten Park / SpaceGroup - Exterior Photography
© Ivan Brodey
Ruten Park / SpaceGroup - Exterior Photography
© Ivan Brodey

The lighting plan is integrated into the 60 steel columns of the Ring, enhancing its lightness, (110 LED bulbs of 1000 lumen) with uplights and dedicated downlights defining zones for specific usages, like the playground, stage, waterfall, and the skating park. 

Ruten Park / SpaceGroup - Interior Photography, Facade
© Ivan Brodey

Our strategy has been to combine a large urban park, for coming population growth and for the big occasions and a grid of possibilities - a smaller subdivision of dedicated spaces with intimacy and diversity of activities.

Ruten Park / SpaceGroup - Interior Photography
© Ivan Brodey

The urban park balances all occasions; Intimate _ Open, Specific_ Flexible, Small scale, large scale.
It allows for the representative and planned, as well as encourages the spontaneous, informal and unexpected.

Ruten Park / SpaceGroup - Interior Photography
© Ivan Brodey

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sandnes, Norway

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ruten Park / SpaceGroup" 29 Oct 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969690/ruten-park-spacegroup> ISSN 0719-8884

© Ivan Brodey

Ruten 公园 / SpaceGroup

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.