We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Lantern House / Heatherwick Studio

Lantern House / Heatherwick Studio
© Colin Miller
© Colin Miller

© Colin Miller© Colin Miller© Colin Miller© Colin Miller+ 9

New York City, United States
  • Group Leader:Stuart Wood
  • Project Leader:Laurence Dudeney
  • Studio Team:Carlos Parraga-Botero, Nick Ling, Manuel Ramos, Barbara Lavickova, Ivan Polley, James Ness, Jie Tian, Thomas Farmer, John Cruwys, Ben Dudek, Jorge Xavier Mendez-Caceres, Pippa Murphy, Simon Winters, Enrique Pujana, Steven Howson, Paul Robinson, Gabriel Piovanetti, Charmaine Ng
  • Client:Related Companies
  • Collaborators:SLCE
  • Steel Structure:Cimolai
  • City:New York City
More SpecsLess Specs
© Colin Miller
© Colin Miller

Text description provided by the architects. The studio was commissioned by Related Companies in 2015 to design a new residential building in Chelsea, Manhattan, beside the High Line at West 18th Street. In contrast to new glass apartment blocks that have sprung up along the High Line, we wanted to create a new type of residence: one that was reminiscent of the area’s existing historical buildings, designed and built for permanency.

© Colin Miller
© Colin Miller
© Colin Miller
© Colin Miller

To achieve this, we borrowed the idea of the humble bay window – a detail often found in late Victorian and Edwardian era buildings. Adapting this established motif, we developed a double-height, stacked bay window held between robust brick piers. The three-dimensional windows are freed from corner columns, giving residents spectacular views out of light-filled rooms, as well as a domestic sensibility.

© Colin Miller
© Colin Miller

With facades of plain glass panes, vertical metal mullions and brick, we brought together materials from Chelsea’s rich industrial heritage in an imaginative way. We developed a special range of brick to give the project a unique patina, paired with careful detailing that includes bullnose edges and real brick soffits. These everyday, robust materials create apartments that feel sturdy and properly built.

© Colin Miller
© Colin Miller
© Colin Miller
© Colin Miller

Because our site was split in half by the High Line, we wanted to give the two towers a shared, memorable entrance. The lobby is gently slung between east and west, pierced by the massive steel railway columns and enveloped by our distinctive lantern-like windows. At ground level, retail spaces eschew the overwhelming size of New York’s plate-glass windows. Instead, bay windows wrap the corner site to give human-scaled shops with divisible tenancies.

© Colin Miller
© Colin Miller

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:New York City, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lantern House / Heatherwick Studio" 16 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968598/lantern-house-heatherwick-studio> ISSN 0719-8884
© Colin Miller

灯笼大楼 / Heatherwick Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.