Residential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos

Residential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos

Residential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos - Interior PhotographyResidential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos - Exterior Photography, FacadeResidential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos - Interior PhotographyResidential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos - Exterior Photography+ 26

  • Project Team : André Ribeiro, André Pinto da Cunha, João Ribeiro de Almeida, Marton Komovus, Hugo Lopes Martins, Francisco Duarte Ferreira, Bernardo Lino
  • City : Lisboa
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
Residential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos - Exterior Photography
© Francisco Nogueira

Text description provided by the architects. The demolition of the pre-existing warehouse and the construction of this new building on a backed plan allows uncovering a section of the Águas Livres Aqueduct, called Galeria da Esperança. This initiative reveals the urgent safeguard that this monument lacks in its parallel route to the São Bento Street since it’s sunk in the hillside under a number of buildings.

Residential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos - Exterior Photography
© Francisco Nogueira

On the other hand, it proposes an evolutionary morphology towards the historical urban context, constituting a formal synthesis as a tail-end of the block. It´s the closure and the transition to the void on the west side next to the aqueduct and the neighboring buildings implanted in a much lower level, about 10m below the street.

Residential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos - Interior Photography
© Francisco Nogueira
Residential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos - Exterior Photography, Facade
© Francisco Nogueira

In this sense, a façade solution (on the Travessa do Noronha side) aims a gradual dematerialization in the west direction, allowing the structural skeleton to appear, until it is bare at the southwest corner. Consequently, this corner has a vertical row of terraces, as an analogous image to the metallic structures of the balconies that swarm almost every block in Lisbon. This solution also lends a lightness that emphasizes the natural environment on the West side of the building.

Residential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos - Interior Photography
© Francisco Nogueira
Residential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos - Image 22 of 26
Floor Plan
Residential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos - Exterior Photography, Facade
© Francisco Nogueira

On the east side, the façade is closer to the traditional window design spans in a rigid vertical metric. The materials chosen, whether ceramic roof tiles or the facade cream cladding relates to the materials palette of Lisbon.

Residential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos - Exterior Photography
© Francisco Nogueira

The five-story building and one basement contain five apartments with a very similar interior space organization.

Residential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos - Exterior Photography
© Francisco Nogueira

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tv. do Noronha, 1250-096 Lisboa, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Residential Building by the Aqueduct / António Costa Lima Arquitectos" [Edifício Residencial ao Aqueduto / António Costa Lima Arquitectos] 26 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965606/residential-building-by-the-aqueduct-antonio-costa-lima-arquitectos> ISSN 0719-8884
© Francisco Nogueira

轻盈的室外阳台,渡槽公寓 / António Costa Lima Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.