The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects

The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects

The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Exterior PhotographyThe Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Exterior PhotographyThe Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Interior Photography, Windows, ChairThe Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Exterior Photography+ 20

Korinthos, Greece
  • Associate Architects : Lila Galata, Stavros Gyftopoulos
  • Team Architects : Thimis Dougas, Maria Kyriazi, Charis Athanasopoulou, Athina Theodoropoulou
  • Electro Mechanical Engineers : G. Ladopoulos - FASMA ltd. and G. Ladopoulos and N. Matsoukas - DEKTIS ltd.
  • City : Korinthos
  • Country : Greece
More SpecsLess Specs
The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Exterior Photography
© Tassos Abatzis & Silia Rantou

Text description provided by the architects. The museum is designed to be built on the abrupt side of one of the profoundly verdant hills that surround the lake of Stymphalia. The building site is marked out towards the side of the lake by a passageway delineated through the dense bushiness that connects the provincial highway to the observatory at its very top, from where one can enjoy the view of the entire area of Stymphalia and of the surrounding mountains.

The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Exterior Photography
© Tassos Abatzis & Silia Rantou
The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Exterior Photography
© Tassos Abatzis & Silia Rantou
The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Image 16 of 20
Plan - Ground floor
The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Image 17 of 20
Section

The museum refers to the lake and consists of two units. The first one contains exhibits that relate to the traditional professions of the larger area, which often are closely connected to it. The second unit aims at informing and sensitizing the visitors on the environment and the ecosystem of the region and their history.

The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Interior Photography, Windows, Chair
© PIOP

The two units are arranged in parallel zones on both sides of a strong linear wall that is placed transversally to the curvy ground. The delineation of a second axis, vertical to the wall, defines the basic accesses and separates the communal facilities from the exhibition areas. The rhythmical repetition of parallel parapets gives the building the desired scale and facilitates the creation of exhibit subdivisions. The simple dispersed prismatic volumes indicate the different functional units and enhance the sense of acknowledgment of the whole.

The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Exterior Photography
© Tassos Abatzis & Silia Rantou
The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Exterior Photography
© Tassos Abatzis & Silia Rantou

The central court that slightly turns to the basic axes of the composition is not bound to them, but it stands out of the building is perceived as a part of the natural environment. The linear synthesis is enhanced by the roofed wooden balcony with a view of the lake that is the fundamental and principal reference of the museum. The contrast to the horizontal development of the building vertical chimney of concrete serves also as a sign.

The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Exterior Photography, Column
© Tassos Abatzis & Silia Rantou

Since the museum is built on sloping ground, the inclination determines the volumes of the building. However, this gradual enlargement of volumes does not hide the building; on the contrary, the building emerges from the ground and it strongly manifests its presence, free from iconographic references and picturesque clichés.

The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Exterior Photography, Fence, Beam, Handrail, Deck
© Tassos Abatzis & Silia Rantou
The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Exterior Photography, Fence, Beam, Handrail, Deck
© Tassos Abatzis & Silia Rantou

From the entrance, the visitors’ route to the museum is clear. The first unit consists of continuous open galleries that go along the linear stone wall of the spatial arrangement of the museum. These halls have large openings to the lake and provide access to the balcony, which appears as if floating into the void.  

The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects - Exterior Photography
© Tassos Abatzis & Silia Rantou

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Municipality of Stynfalia, Corinth, Greece

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Environment Museum of Stymphalia / Demetrios Issaias - Tassis Papaioannou, Architects" 26 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965576/the-environment-museum-of-stymphalia-d-issaias-t-papaioannou-architects> ISSN 0719-8884
© Tassos Abatzis & Silia Rantou

斯廷法利亚环境博物馆 / D. Issaias - T. Papaioannou, Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.