We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Bellows House / Architects EAT

Bellows House / Architects EAT

© Derek Swalwell© Derek Swalwell© Derek Swalwell© Derek Swalwell+ 63

  • Architects: Architects EAT
  • Area Area of this architecture project Area:  350
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Derek Swalwell
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Brickworks
  • Design Architect:Albert Mo
  • Project Architects:Sarah Magennis, Emma Gauder
  • Builder:Cannon Build
  • Landscape Architect:Jim Fogarty Landscape Design
  • Structural Engineering:R. Bliem & Associates
  • Art Consultant:Swee Design
  • City:Flinders
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. A single row of mature poplar trees, along the side unsealed road, forms a soft foreground to what we considered as the “main” façade of the house. Shadows of the trees cast onto the white concrete masonry blocks in the morning, animate the long articulated façade. The articulations, through the masonry and concrete detailing, together with the frustum roofs and layering of spaces, evoke street engagements and curiosities. These pose a polemic to the long façade which is essentially a defense mechanism to provide and suggest domestic privacy.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The formal entry sequence starts from entering the pedestrian gate on the main street: the dusty pink brick pavers provide the conduit between the native garden and the building structure. Through the gap between the long façade and the garage, an outdoor shower is provided for washing down the wet gears from the sea, before space opens up to the inner outdoor sanctum. Internal living spaces look into this north-facing courtyard garden where the family gathers and entertains.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
Plan
Plan
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Once inside the house, the 2 largest of the frustum roofs reveal their internal structure: reverse step concrete pyramids. The skylight in the center of them provides all-day illumination to the living and dining areas. The heaviness of the structure makes the external masonry feel like eggshells, with complex engineering and detailing make the exteriors all the more minimal.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
Section Detail
Section Detail
Section
Section
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

It is perhaps because this is a second home that the client has given us more latitude to “experiment”. We want a house that offers them a different experience than their city abode, a house that provides a sense of escape, a world away from their city existence; a house that their kids can reminisce their summer holidays when they grow up, a house that is memorable, under the concrete pyramids, their giant tents.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The notion of a beach house, or a second home, it’s often the place to get away with the family or it’s about getting together with a lot of people. Many of the spaces that are conceived in this house are to facilitate these collective experiences: kids bunkering together, an open washroom that doubles as a mudroom, multiple entry points into the house, different indoor and outdoor living areas; these areas converge when you eat, you only eat together in the one spot.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
Elevation
Elevation
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

It is at the onset of the project to design a house that is permanent, anchoring the house in the sands, as opposed to the lightweight beach vernacular, it is more of a bunker than a shack. While this house doesn’t have spectacular clifftop views of the ocean, its flat inland village location prompted a response of a place marker, which the locals now affectionately refer to as the “Pyramids of Flinders”.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Bellows House / Architects EAT" 23 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965528/bellows-house-architects-eat> ISSN 0719-8884
© Derek Swalwell

锥形屋顶内的阶梯,波纹住宅 / Architects EAT

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.