We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House of Nature / ReVærk

House of Nature / ReVærk

House of Nature / ReVærk - Exterior PhotographyHouse of Nature / ReVærk - Interior Photography, Windows, BeamHouse of Nature / ReVærk - Exterior Photography, Brick, FacadeHouse of Nature / ReVærk - Interior Photography, Windows, Beam, Facade+ 22

Silkeborg, Denmark
  • Construction Design : Mathias Ørum Nørgård
  • Project Manager : Simeon Østerlund Bamford
  • City : Silkeborg
  • Country : Denmark
More SpecsLess Specs
House of Nature / ReVærk - Exterior Photography
© Anders Rajendiram

Text description provided by the architects. As the first in Denmark, Silkeborg Folk High school offered “Nature and Outdoor life” as the main teaching subject and as the popularity of the subject continuously increased the school wanted to improve their teaching facilities. Therefore, the brief for the new educational building was to create a space that exudes nature and creates a close connection to the surrounding forest. Furthermore, a main priority for the school was to set new standards for sustainable building practice.

House of Nature / ReVærk - Exterior Photography
© Anders Rajendiram
House of Nature / ReVærk - Image 20 of 22
Site Plan
House of Nature / ReVærk - Exterior Photography, Forest
© Anders Rajendiram

In order to accommodate the client’s brief the design approach was to create a building as purely based on wood as possible - given the building requirements. To do so, the inspiration comes from historic building techniques. The construction is inspired by an old danish ‘bullade’ timber frame construction dating back to the Viking Age and the ventilation/heating is based on a 250-year-old Russian ‘Fortochka’ window concept using natural integrated ventilation through thermal buoyancy. Additionally, the building is insulated with wood fiber made from wood residuals and placed on a screw pile foundation eliminating the need for concrete.

House of Nature / ReVærk - Interior Photography, Windows, Beam
© Anders Rajendiram
House of Nature / ReVærk - Interior Photography
© Anders Rajendiram

To make the building as closely connected to its function and surroundings as possible, the use of natural materials and rustic building component solutions has been an obvious choice. The house that is built with visible constructions rests on a screw pile foundation. This allows the building to extend in between the trees of the forest and thus provides each room of the house a special connection to the varied, open, and dense spaces of the forest.

House of Nature / ReVærk - Interior Photography, Wood, Brick, Windows
© Anders Rajendiram

Sourcing logs of oak and douglas fir at sufficient quality, cut and size, interior douglas fir cladding of the right dimension, exterior acacia shingles for the building, etc. required a great insight into manufactures and high-level material control to ensure a long lifetime of the building itself and visually pleasant aging. This made the building suffer a delayed building period but ensured an equally high level of materials throughout the project.

House of Nature / ReVærk - Exterior Photography, Brick, Facade
© Anders Rajendiram
House of Nature / ReVærk - Image 21 of 22
Ground Floor Plan
House of Nature / ReVærk - Exterior Photography
© Anders Rajendiram

The low quality of the building site itself demanded a special way of building the foundation. An unusually high level of groundwater and a massive layer of organic soil made standard solutions of concrete inefficient and expensive. Instead, the screw pile foundation resulted in both environmental and economically sustainable solutions.

House of Nature / ReVærk - Interior Photography, Beam, Brick
© Anders Rajendiram
House of Nature / ReVærk - Interior Photography, Windows, Beam, Facade
© Anders Rajendiram

Creating learning environments is an invitation as well as an obligation to improve specific conditions in order to connect subjects to their essence. With the Forest workshop, ReVærk aimed to do so and thus give the client a project that did not only provide the obvious needs but also added a statement and an atmosphere to affect and inspire. Adding to that the building displays a strong connection to historic roots and shows how this can be an inspirational toolbox not only to unlock a beautiful piece of architecture but also to provide genuinely relevant potentials in creating a contemporary, truly sustainable building.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Silkeborg, Denmark

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "House of Nature / ReVærk" 06 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/964541/house-of-nature-revaerk> ISSN 0719-8884
© Anders Rajendiram

自然木架之家 / ReVærk

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.