We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Cradle Mountain Gateway Precinct / Cumulus Studio

Cradle Mountain Gateway Precinct / Cumulus Studio

© Rob Burnett© Anjie Blair© Anjie Blair© Peter Walker+ 41

Cradle Mountain, Australia
More SpecsLess Specs
© Peter Walker
© Peter Walker

Text description provided by the architects. Sharp geometric forms beckon to a honeyed cave. Cradle Mountain Visitor Centre is a building of contrasts. It’s imposing but harmonious. It’s an abstract interpretation of nature. And it’s modern with a rightness unrooted in time. Most surprising of all, perhaps, is how the raw exterior unwinds into a warm, soft, delicate timber lining.

© Rob Burnett
© Rob Burnett
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Anjie Blair
© Anjie Blair

With wild rainforests, rolling grasslands and roaming Tassie Devils, it's no surprise Cradle Mountain entices a surging number of visitors. But how can you design a meaningful visitor experience in a footprint never intended to accommodate that number of guests? The Visitor Centre is the first development in a major plan to reimagine the iconic Cradle Mountain experience.

© Anjie Blair
© Anjie Blair

The Visitor Centre offers a warm alpine welcome to reflect both the sense of rugged-up anticipation on arrival and the distinctive Cradle Mountain geology. The sculptural, wilderness-inspired development includes an orientation building, commercial services base, shuttle bus shelter and coach transit center. At every turn, we aimed to honor the significance and sensitivity of this world-renowned national park.

© Anjie Blair
© Anjie Blair

Materials to mirror nature. We designed the buildings to feel grounded, as if carved from a solid rock by a glacier. The umbrella rain-screen form references the folding angular geology of the site, inviting visitors into the cave-like timber interior. The choice of timber for the interior was about the poetics and qualities of the place. Because timber is natural, guests feel connected to nature. It often evokes a response other materials don’t.

© Anjie Blair
© Anjie Blair
Elevation
Elevation

Measured tourists footprints. The design required an in-depth understanding of visitor movements across the site. It needed to accommodate the wide gap between peak and average visitor numbers and feel inviting in both cases. Our intuitive way-finding strategy creates a flow to subtly guide visitors while they interact with site interpretation and visitor information. We used a hierarchy of space that organizes services but lets the staggering natural setting sing out. 

© Anjie Blair
© Anjie Blair

No mountain high enough. The Visitor Centre design went through many iterations as more stakeholders saw the project’s potential. But we’re proud the essence and guiding goals remained constant throughout, even as other aspects shifted around them. It’s quite a feeling to walk inside the sculpted interior timber cave, a completely unexpected gem inside the building. Whilst the triangulated timber volume’s complex geometry proved a technical challenge, it’s all the more satisfying to admire it now knowing the hard work involved.

© Rob Burnett
© Rob Burnett

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Cradle Mountain TAS 7306, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cradle Mountain Gateway Precinct / Cumulus Studio" 25 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962243/cradle-mountain-gateway-precinct-cumulus-studio> ISSN 0719-8884
© Anjie Blair

澳洲摇篮山游客中心 / Cumulus Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.