We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Francisco Sobrino Museum / Pablo Moreno Mansilla

Francisco Sobrino Museum / Pablo Moreno Mansilla

© Calixto Berrocal© Calixto Berrocal© Pablo Moreno Mansilla© Pablo Moreno Mansilla+ 23

Guadalajara, Spain
  • Technical Architect : Manuel González Ruiz
  • Clients : Excmo. Ayuntamiento de Guadalajara
  • Structure : Maria Eugenia Del Campo
  • Collaborators : Ana Cantarero Frutos, Elena Camarasaltas Pérez
  • City : Guadalajara
  • Country : Spain
More SpecsLess Specs
© Pablo Moreno Mansilla
© Pablo Moreno Mansilla

Text description provided by the architects. The purpose of the operation is the adequacy of the old sheds of the Matadero Municipal and the construction of adjoint spaces that allow the transformation of the whole in a museum space whose main character is kinetic sculptor Francisco Sobrino.

© Pablo Moreno Mansilla
© Pablo Moreno Mansilla
Floor Plan
Floor Plan
© Pablo Moreno Mansilla
© Pablo Moreno Mansilla

The starting point of the proposal goes through promoting one of the most attractive points of the project, the convergent perspective of the old sheds from Cuesta del Matadero and the relation space that is left between them.

© Pablo Moreno Mansilla
© Pablo Moreno Mansilla

Two new buildings are built in the anterior and posterior parts of the historical sheds, that serve as support for the true containers of Sobrino’s collection, but also have the functional role of hiding from the view the adjoining party walls as well as creating an access atrium and a background curtain that covers the existing unevenness with the posterior street.

© Calixto Berrocal
© Calixto Berrocal
Section
Section
© Calixto Berrocal
© Calixto Berrocal

The route is thought as continuous, entering from the right atrium and walking counterclockwise through the lobby, the first shed, the rear relation space with children and audiovisual area, second shed and services space, and exit to the atrium. Aluminum bellows allow the transition between the new and old architecture.

© Calixto Berrocal
© Calixto Berrocal
© Pablo Moreno Mansilla
© Pablo Moreno Mansilla

White concrete, translucent U-glas, Iroco Wood, and aluminum locks make contrast with the historical brick seen in the shed, creating a respectful game that allows recovery of abandoned space for the city. 

© Calixto Berrocal
© Calixto Berrocal

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Guadalajara, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Francisco Sobrino Museum / Pablo Moreno Mansilla" [Museo Francisco Sobrino / Pablo Moreno Mansilla] 17 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/961719/francisco-sobrino-museum-pablo-moreno-mansilla> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.